Japonské turné orchestru Českého rozhlasu je v polovině. Poslechnout si ho přišlo 4500 posluchačů

Japonské turné Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR) se pomalu přehouplo do své druhé poloviny. Od minulé soboty rozhlasoví symfonici odehráli tři koncerty v Ósace, Fukuoce a Takasaki. Během těchto několika dní přišlo na koncerty více než 4500 posluchačů. Teď hudebníky čeká vrchol celého zájezdu, a sice koncerty v Tokiu, pověstné Suntory Hall a Tokyo Opera City Tower. Poslední koncert pak zahrají v neděli ve městě Nagoja.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Symfonický orchestr Českého rozhlasu na turné v Japonsku

Symfonický orchestr Českého rozhlasu na turné v Japonsku | Foto: Eliška Kratěnová | Zdroj: Český rozhlas

„Zájezdy jsou v něčem naprosto unikátní. Orchestr se na zájezdu vždycky semkne. Navíc hrát v takových sálech, které vám umožní pracovat s dynamikou do největšího detailu, je zkrátka radost“, těší se z proběhlých koncertů šéfdirigent Petr Popelka.

Japonské publikum je před koncerty typicky velmi tiché, v sálech jsou zakázané mobilní telefony, a tak je v hledišti před i během koncertu cítit napětí posluchačů.

Smetana a Dvořák v japonských koncertních sálech. Rozhlasoví symfonici míří na zahraniční turné

Číst článek

Zásluhou českých skladatelů a japonského vzdělávacího systému je naše národní hudba v zemi velmi oblíbená. Skvělá atmosféra panuje i na podiu mezi hudebníky, šéfdirigentem a hostujícími sólisty, kterými jsou violoncellista Huramu Sato a houslista Fumiaki Miura.

„Na orchestr jsem pyšný. I přes to, že jsou zájezdy vždy mimořádně náročné, podává SOČR skvělé výkony“, komentuje dosavadní průběh zájezdu ředitel orchestru Jakub Čížek.

SOČR své turné začínal v Ósace a zdejší Symphony Hall, v sobotu se přesouval do Fukuoky a poté do Takasaki, kde o den později zazněla kompletní Má vlast Bedřicha Smetany. Pro nastávající koncerty v Tokiu a Nagoji chystají rozhlasoví symfonici opět Mou vlast, Dvořákovu Novosvětskou a jeho Violoncellový a Houslový koncert.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme