SOUTĚŽ: Recepty šéfkuchaře, který procestoval svět. Vyhrajte Kuchařku kořeněnou životem

Osmdesátka receptů inspirované lesem, vodami, polem a dvorkem. To nabízí nová kniha známého šéfkuchaře Marka Fichtnera. O poeticky nazvanou Kuchařku kořeněnou životem si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži webu iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Kuchyně Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfkuchař Marek Fichtner

Šéfkuchař Marek Fichtner | Foto: Ondřej Vaňura | Zdroj: Český rozhlas

„Narodil jsem se na vsi, a i když jsem procestoval kus světa, pořád vím, kde mám kořeny. Život na venkově mi ukázal, co je podstatné a co méně, a dal mi základy nejen toho, jak dnes žiju, ale taky toho, jak dnes vařím,“ popisuje šéfkuchař v předmluvě své knihy.

Jeho cesta vedla z malé vesnice až na paluby zaoceánských parníků a do královských paláců. Všechny nasbírané zkušenosti se pak propsaly i do publikace plné chutí a praktických rad.

Obálka knihy Kuchařka kořeněná životem | Zdroj: Mladá fronta

Obálka knihy Kuchařka kořeněná životem | Zdroj: Mladá fronta

„Při vaření se zaměřuji na sezonní, pokud možno lokální suroviny, mám respekt k živým tvorům, hledám možnosti, jak minimalizovat odpad, a rozhodně se vyhýbám polotovarům nebo náhražkám. A tak jsem se snažil připravit i tuto kuchařku,“ přidává Fichtner s tím, že recepty jsou tak snadné, že je zvládne i nadšený amatér.

„A navíc jsou doslova tisíckrát vyzkoušené, takže na vás neprovádím žádný experiment,“ slibuje. Drží se totiž podle svých slov kréda „objevovat v minulosti to, co má sílu přetrvat“.

Ve čtyřech kapitolách nabízí recepty ze světové i české kuchyně, rozdělené podle použitých surovin i osobního vztahu.

V kapitole dvorek proto převažují jídla masitá, sytá a hutná, která odkazují k rodinné tradici, rodinným kořenům a životu na venkově. Najdete tu třeba variace na vyhlášené klasiky, jako je hovězí tatarák, konfitované kachní stehno nebo vepřová líčka na černém pivě.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Zahrádka zase přináší zeleninové recepty a návrat k často opomínaným surovinám, jako jsou pohanka, chřest či jáhly. Uvaříte si musaku z červené čočky, bílou cuketovou polévku nebo třeba smetanovou koprovku.

Receptům z kapitoly voda pochopitelně vévodí ryby – ať už ty sladkovodní, tak mořské. A nakonec přijde na řadu les, kde hrají prim zvěřina a houby. Zkrátka recepty inspirované životem v šéfkuchařově rodném Adršpachu. Tak dobrou chuť!

Chcete se zapojit do soutěže o pět Kuchařek kořeněných životem? Pak nám napište do pátku 24. října do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Ve které televizní kulinářské soutěži vystupoval Marek Fichtner jako porotce?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme