Saké má v japonské gastronomii unikátní a mnohostrannou roli, která přesahuje jeho funkci alkoholického nápoje. Jeho využití sahá od párování s pokrmy až po důležitou ingredienci při vaření.
„Já považuju za normální, že v takové situaci člověk všeho nechá a snaží se pomáhat, jak jen může. Během minulé války v roce 2006 jsem zase dělal řidiče sanitky,“ říká šéfkuchař Alí Amáša.
Děti opravdu vnímají vizuální podobu jídla. A pakliže to jídlo vypadá jinak, to dítě si nevymýšlí, ono najednou to jídlo nepoznává, říká v pořadu Host Lucie Výborné ergoterapeutka Jitka Ludvíčková.
Velká hospodářská krize přispěla ke vzniku nového typu gastronomie, která byla cenově dostupná pro masy a přizpůsobená ekonomickým podmínkám. Tento vývoj přinesl trendy, které přetrvaly do dneška.
„Oni mluví pořád o tom, co je kde bolí, jak chodí k doktorovi, nic je nebaví, diví se tomu, že chodím jako dobrovolník na takové aktivity, že je to blbost,“ říká Jana o svých vrstevnících.
Jablka měla praktický a symbolický význam v mnoha kulturách. Vzhledem k jejich výživovým vlastnostem a trvanlivosti se stala základem stravy pro mnoho starověkých kultur, včetně Řeků, Římanů a Keltů.
Původně bylo v Evropě rajče považováno za „jablko smrti“ nebo „vlčí broskev“. Lidé věřili, že kdo sní rajče, zemře. Naopak Francouzi ho posléze považovali za „jablko lásky“.
Historie špízu je dlouhá a zajímavá, sahající tisíce let zpět do lidské historie. Maso napíchnuté na jehlu a opečené nad ohněm je jednou z nejstarších forem vaření, kterou lidstvo zná.
U nás víme své. Borůvky v lesích sbíraly už naše babičky a celé generace před nimi, a s chutí a láskou je sbíráme i my. Je to paráda naplnit hrnek a pak ho přesypat do košíku.
Vaření se synem dopadlo až tak výborně, že jsem mu „sebrala“ pár receptů a o ty se s vámi podělím. Jsou to pochoutky nad pochoutky a přesně definují, co sečuánská kuchyně je.
Šéfkuchaři při slavnostním obřadu slavili a jindy se zase snažili skrýt své zklamání a hněv. Restaurace se většinou o odebraných hvězdičkách dozvědí pouze přes telefon.
U nás se rodinným stříbrem nazývala třeba Becherovka, ale ta už patří polské skupině. To se Belgičanům stát nemůže. Na svoje rodinné stříbro, jakým vafle určitě jsou, si sáhnout nedají.
Bylo to přesně takové, jaké to má být, polévka byla vynikající, vepřové šťavnaté, zelí plné chutí, knedlík nadýchaný a bábovka pohádková. V jeden moment jsem zapomněla, že jsem na Miami.
„Když je video, kde někdo krupicovou kaši zamíchá, tak je tam třeba tři sta nebo čtyři sta komentářů a lidi se hádají opravdu do krve,“ popisuje influencer Jaroslav Vajgl, tvůrce Těhotného kuchaře.
Denního svitu přibylo o slepičí krok, ale zima se na kralování teprve připravuje. A právě na to pozor, obrousit její drápky můžeme změnou domácího vaření, řekla bych přepnutím vaření na zimní provoz.
„Řekl jsem si, že se musím vrátit úplně na začátek, kde jsem chutě začal poprvé vnímat. A vrátil jsem se na chalupu, kde jsem vyrůstal. Vybavil jsem si babiččinu zahrádku,“ přibližuje.
Už v 80. letech 19. století se začaly v Kodani objevovat malé restaurace, které obložené žitné chleby nabízely. Svou variantu obloženého chlebu mají i země po celé Evropě i Spojené státy americké.
S obecným trendem společenských změn by vánoční pečení mělo být v nemilosti. Všemocný úředník by mohl spočítat uhlíkovou stopu způsobenou dovozem vanilky, výrobou kandovaného ovoce a vařením marmelád.
Agatha Christie ujížděla na smetaně a ráda si ji dopřávala v kombinaci s koláčky scones. Lásku k ní pak Christie dala do vínku jak slečně Marplové, tak detektivu Poirotovi.
„Náš“ původní stůl zel prázdnotou a zatím stále profesionálně se tvářící recepční nás vedla přes celou restauraci až ke stolu, kde jsme se dívali do zdi. V tak nádherném interiéru!
Divoká rýže je základní ingrediencí indiánské kuchyně. Používá se jako příloha, ale také jako lůžko pro rybu, drůbež nebo maso. Přidává se do polévek, ale nejlépe vyzní v salátech.
Co se ve vzducholodi jedlo? Snídaně nic moc. Kuchyně připravila kávu, ovoce, máslo, džem, med, vajíčka, párky, šunku, salámy, sýry a čerstvý chléb upečený přímo na místě.
Populárními pokrmy jsou štýrská míchaná vejce, smažené kuře, Gröstl, což je nakrájené hovězí nebo vepřové maso restovaná na pánvi s cibulí a houbami na přepuštěném másle, které se podává s bramborem.