Turecká káva nebo krémy na ruce, aroma lampička i třeba těsto na vánoční cukroví. Taková přání letos napsali Ježíškovým vnoučatům obyvatelé Domova pro seniory v Napajedlích na Zlínsku.
„Oni mluví pořád o tom, co je kde bolí, jak chodí k doktorovi, nic je nebaví, diví se tomu, že chodím jako dobrovolník na takové aktivity, že je to blbost,“ říká Jana o svých vrstevnících.
Soutěž, v níž Jaroslava Londová už potřetí zaujala, se jmenuje IKA Culinary Olympics. Tentokrát tam oslovila porotu s pěti Platónovými mnohostěny z perníku, které ručně vyzdobila vlastní polevou.
Majitelem pekárny je Jeff Laine, potomek finských přistěhovalců. Asi i proto má k pečivu evropského typu tak nějak bližší vztah. Peče osm druhů chleba.
S obecným trendem společenských změn by vánoční pečení mělo být v nemilosti. Všemocný úředník by mohl spočítat uhlíkovou stopu způsobenou dovozem vanilky, výrobou kandovaného ovoce a vařením marmelád.
Agatha Christie ujížděla na smetaně a ráda si ji dopřávala v kombinaci s koláčky scones. Lásku k ní pak Christie dala do vínku jak slečně Marplové, tak detektivu Poirotovi.
Soutěž se konala v Birminghamu. Aby se tam dort dostal, musel mít speciální místenku do letadla. „Při odbavení na mě nastoupili sekuriťáci,“ vzpomíná Lucie Charvátová.
Kde jsou moderní trendy žití? Například šetření energiemi, nepřejídání se, čas pro věnování se sama sobě, čas pro péči o své zdraví, a ne o rozlet v nás dřímající cukrovky. Zastavme to! Anebo ne?
Španělské churros, francouzské eclairs i chodsko-plzeňské koláče v netradiční provedení. Tyto recepty čekají na čtenáře nové knihy cukrářky, která se proslavila jako porotkyně pořadu Peče celá země.
Food bloggerka Dagmar Heřtová si pro vás připravila gastroglosu s vánoční tematikou. Její cukroví se vydalo za hranice evropských tradic, a tak připravila například sušenky ve tvaru mořských koníků.
Že si jahody naší pozornost zaslouží, nemusím zdůrazňovat, ale takoví Belgičané mají dokonce ve valonském městě Namur muzeum věnované jenom jim. A v obchůdku vám prodají i jahodové pivo.
Třešně mají nepřeberné možnosti kulinářského využití. V receptu v článku najdete, jak si upéct třeba perfektní Tarte Tatin, neboli obrácený koláč - tradiční francouzskou specialitu.
Bábovka má velké ambice, je nadmíru vláčná a chuťově naprosto skvělá, přesto je tak trochu bláznivá. Mám na mysli především zdobení, které si nezadá s kousky moderních cukráren.
V českém tisku se v pátek dočtete, že armáda nakoupí rekordní počet ručních zbraní. Na letošní rok je naplánované největší plnění smlouvy s Českou zbrojovkou za nejvíc peněz, píše deník E15.
Dobu předvánoční si lze krásně užít tím, že do darů předáte kus svého já a v souladu s trendem „home made“ připravíte laskominy a podělíte se o své výtvory.
Netradičně vypadající i chutnající špičky a indiánky, ale třeba i mnohem tradičnější laskonky, punčáky a pařížské dorty. Právě tyto a mnohé další recepty nabízí kniha cukráře Josefa Maršálka.
Léto je čas borůvek. A s těmi se pojí i recepty, které si oblíbily už naše babičky. Vyzkoušejte například nepečený dort s čokoládovým krémem nebo rakouský trhanec s borůvkami.
Jahodové dobroty musí trochu suplovat červnové zářivé slunko, kterého je tak nějak pomálu a spíše je nahrazeno deštěm a rychlými tmavými mraky na obloze. Ovšem jahodám to asi nevadí. Je jich dost.
Kdokoli po celém Česku může upéct beránka, mazanec, nádivku nebo jiný sváteční pokrm a odnést ho lékařům, hasičům, policistům a dalším hrdinům v první linii.