Britové vybírali své nejoblíbenější umělecké dílo. Zvítězilo Banksyho londýnské graffiti

Banksyho graffiti dívenky, jež se smutkem pozoruje odlétající balonek ve tvaru srdce, se stalo nejoblíbenějším britským uměleckým dílem. Z užšího seznamu 20 děl, který sestavili výtvarní redaktoři a umělci, toto černobílé graffiti nastříkané přes šablonu vybralo 2000 Britů, napsal deník Guardian.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dívka s balonem umělce s přezdívkou Banksy

Dívka s balonem umělce s přezdívkou Banksy | Foto: Luke MacGregor | Zdroj: Reuters

Banksyho holčička porazila třeba romantického anglického krajináře Johna Constabla a jeho vůz na seno, obraz Bojující Temeraire vlečené k poslednímu kotvišti k rozebrání od Williama Turnera z 19. století nebo další slavná britská výtvarná díla, která skončila na předních příčkách.

Banksy se sprejem a šablonou tak v oblíbenosti porazil plátna starých mistrů, ale také třeba kultovní obálku alba Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band skupiny Beatles, která skončila na 8. místě.

Jednu z prvních verzí Dívky s balonkem nastříkal Banksy na zeď tiskárny v londýnské čtvrti Shoreditch v roce 2002. O desetiletí později byla menší varianta tohoto graffiti na kartonu prodána v aukci za v přepočtu 2,14 milionu korun.

Banksy ale vytvořil vícero verzí. V roce 2014 například jednu využil, když upozorňoval na pokračující konflikt v Sýrii. Před posledními volbami v Británii například vytvořil holčičku s balonkem, ve kterém je britská vlajka, a vyzýval Brity, ať nevolí konzervativce.

Štěpán Sedláček, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme