Jablko, sex, politika a tiramisu
Letošní úroda jablek nepotěší. Jarní mrazíky se s květy ovocných stromů nemazlily a výsledek je žalostný. Byla jsem otrhat jablka na naší zahradě a nic, půl košíku ze tří stromů. Urodilo se jich málo, navíc díky své ceně dlouhodobě patří mezi nejdražší ovoce, a tak se nelze divit, že bývají předmětem sváru, ale nemůže za to jen letošní slabá úroda. Jak k tomu chudák jablko přišlo?
Jablko sváru
Jablko se stalo symbolem svárů a konfliktů v mytologických příbězích několika kultur. Najdeme to již v řecké mytologii a biblické tradici. Dva z nejznámějších si dovolím připomenout.
DAGMAR HEŘTOVÁ
Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po
recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest. Vybrané gastroglosy vyšly v knižní podobě pod názvem Vidličkou po mapě
V řecké mytologii je příběh o „jablku sváru“ (známém také jako Eridino jablko). Eris, bohyně sváru, nebyla pozvána na svatbu Pélea a Thetidy. Dost ji to tehdy rozhodilo a značně naštvaná hodila zlaté jablko mezi bohyně Héru, Athénu a Afroditu. Na jablku bylo napsáno „té nejkrásnější“. Tím vznikl spor, která z bohyní si jablko zaslouží, což nakonec vedlo k Trójské válce. Trvala deset let a jabloně i tehdy plodily, jako by se nic nestalo.
V biblickém příběhu o Adamovi a Evě v knize Genesis je zmíněno ovoce ze stromu poznání dobrého a zlého, které bylo zakázáno. V tomto případě bylo jablko zneužito coby symbol zakázané touhy a prvotního hříchu.
Oba příběhy jsem vybrala záměrně, kupodivu ve prospěch jablka. V prvním příběhu asi nehrálo jablko žádnou roli, šlo totiž o obchodní nadvládu, a tedy o žádnou krásu, ale o peníze. Ve druhém případě není vůbec jasné, do čeho se Eva zakousla, ale na jablko se to jednoduše hodilo. Za vše mohlo latinské slovo „malum“, které znamená jak „zlo“, tak „jablko“, a díky tomu začalo být s tímto příběhem spojováno právě jablko.
Jak vidno, jablko je vlastně nevinnost sama.
Gastroglosa Dagmar Heřtové: Nastala doba fíků
Číst článek
Jablko v toku civilizací
Jablka měla praktický a symbolický význam v mnoha kulturách. Vzhledem k jejich výživovým vlastnostem a dlouhé trvanlivosti se jablka stala základem stravy pro mnoho starověkých kultur, včetně Řeků, Římanů a Keltů. Byla pěstována po tisíce let a jejich rozmanité druhy byly vyšlechtěny v průběhu staletí.
Jsou však jablka, která se nedají pěstovat. Jde o zlatá jablka. Povídání o Eris nebudu opakovat, protože tentokrát se jedná o jinou dámu. Jmenuje se Idunn a je to bohyně zlatých jablek nesmrtelnosti ze severské mytologie. Měla za úkol jablka střežit a v pravidelných intervalech je bohům rozdávat, čímž zabezpečila jejich nesmrtelnost a věčné mládí spojené se schopností vládnout světu.
Krásná ukázka toho, že se jablka stávají symbolem nesmrtelnosti a věčného života.
Abych byla upřímná, do zlatého jablka bych kousat nechtěla, ale bohové měli velkou motivaci a asi i jiné zuby.
V novověku si jablko zachovalo své místo nejen jako symbol, ale také jako praktický předmět spojený s vědou a inovacemi. Nejvýraznější příklad tohoto spojení lze nalézt u Isaaca Newtona a jeho slavného objevu gravitace, kdy legenda praví, že ho právě padající jablko inspirovalo k formulování gravitačního zákona. Mělo se to stát v létě 1666, slavná jabloň prý rostla v britském Granthamu, v Linconshirském Woolsthorp Manor nebo v Cambridge. Tento příběh ukazuje, jak se jablko stalo nejen součástí každodenního života, ale i inspirací k vědeckým průlomům.
Britská jablka mám ráda, zvláště ta z Kentu, a kdo ví, jestli se občas nezakousnu do „potomka“ slavné Isaacovy jabloně.
Od gravitačního zákona se přenesu ke společnosti Apple; původní logo společnosti z roku 1976 zobrazovalo Isaaca Newtona sedícího pod jabloní. O rok později to už bylo slavné nakousnuté jablko. Ke vzniku loga existuje mnoho teorií, ale nás gurmány zajímá, že tam jablko je a je jedno z nejslavnějších v novodobých dějinách.
Jablko, umění a moc
Jablko se v literatuře často objevuje jako mocný symbol, který může představovat různé aspekty lidské existence: od pokušení a hříchu přes zradu až po poznání a vědomí. Jeho role se mění v závislosti na kontextu a kulturním prostředí, ale v mnoha dílech zůstává spojeno s klíčovými okamžiky, které definují lidské osudy. Díky své bohaté symbolice a univerzální přítomnosti v mýtech a legendách se jablko stalo jedním z nejvýznamnějších motivů v literárním světě.
Zabijácká snídaně? Pečivo s velkým obsahem máslového těsta, tvrdí The Times
Číst článek
Já začnu pohádkou o Sněhurce a otráveném jablku, krásné a lákavé jablko je nástrojem podvodu a lži.
Krutě se k jablkům postavil Franz Kafka v povídce Proměna, kdy na proměněného Gregora začne otec házet jablka.
Otrávené jablko sloužilo a slouží řadě autorů kriminálních příběhu jako nástroj vraždy. Z toho všeho vychází závěr, že ačkoliv jablko v literatuře a kultuře často symbolizuje pozitivní vlastnosti, jako je plodnost, zdraví či poznání, v příbězích spojených se zločinem se stává nástrojem podvodu, otravy nebo dokonce smrti.
Musím vzpomenout i jablko, které drží každý správný král v ruce. Většinou půjde opět o zlatou „odrůdu“, která symbolizuje světskou moc, ale i duchovní ochranu a odpovědnost. Když panovník přijímá královské jablko, zavazuje se nejen spravovat své království, ale také dbát o duchovní blaho svého lidu. Kříž na vrcholu koule symbolizuje, že moc, kterou panovník má, pochází od Boha, a že jeho vláda musí být vykonávána s ohledem na božský řád.
Jablko to nemá jednoduché a mnohdy je zbytečně zatahováno do věcí, které si jeho přítomnost nezaslouží.
Jako důkaz svého tvrzení použijí dnešní recept na jablečné tiramisu. Je to pochoutka ukazující, že jablko je skvělé ovoce, plné benefitů a rozmanitého využití.
Tento dezert kombinuje chuť jablečného koláče v krémové, vrstvené pochoutce. Cukrářské piškoty jsou namočené v jablečném džusu místo espressa.
Opražené pekanové ořechy dodávají každému soustu máslovou křupavost a karamelová omáčka nejlépe s mořskou z něj dělá jedinečný a lahodný zážitek.
JABLEČNÉ TIRAMISU
INGREDIENCE:
Jablečná náplň:
- 600 g jablečného kompotu,
- 6 ks středně velkých jablek pokud jablečný kompot připravujete doma
- 1/4 lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
Tiramisu:
- 225 g mascarpone
- 470 ml smetany ke šlehání
- 135 g krystalového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetku soli
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 240 ml jablečného džusu nebo jablečného moštu
- 36 ks cukrářských piškotů)
- 60 ml karamelové polevy plus trochu na ozdobu
- pekanové ořechy na ozdobu (volitelné)
POSTUP:
Připravte si všechny ingredience.
Příprava jablečné náplně: pokud nemáte kompot, oloupejte jablka, odstraňte jadřinec a nakrájejte na plátky. Zalijte vodou, zakápněte citrónem a povařte jen lehce do měkka, jablka se nesmí rozpadat. Vyjměte a okapejte hotová jablka z hrnce. Odložte stranou asi 10 plátků jablek z náplně. Smíchejte zbylou část jablečné náplně a nahrubo rozmačkejte pomocí šťouchadla na brambory. V menší misce smíchejte skořici, sůl a muškátový oříšek v misce a smíchejte s rozmačkanou jablečnou náplní. Dejte stranou trochu zchladit.
Příprava tiramisu: marscapone dejte do velké mísy. Ve druhé velké míse kuchyňského robotu smíchejte smetanu, cukr, skořici, vanilku, sůl a muškátový oříšek a šlehejte elektrickým mixérem středně nízkou rychlostí, dokud nezačne směs houstnout. Zvyšte rychlost na střední a šlehejte, dokud nevzniknou měkké špičky, dejte pozor, abyste smetanu nepřešlehali.
Třetinu smetanové směsi jemně vařečkou nebo stěrkou vmíchejte do měkkého mascarpone, dokud se nespojí a směs se trochu neuvolní; zbytek smetanové směsi jemně vmíchejte lehce ve dvou dávkách, dokud se nespojí.
Nalijte jablečný džus (mošt) do mělké misky. Do džusu rychle ponořte piškoty, jeden po druhém, asi na 1 sekundu každý. Uspořádejte 12 piškotů do jedné vrstvy na dno čtvercové zapékací mísy o rozměrech 20 × 30 cm; piškoty upravte nebo rozlomte podle potřeby, aby se vešly. Zbytky piškotů rozdrobte a shrňte do mezer a na vrch.
Na piškoty rozetřete polovinu rozmačkané jablečné náplně. Rovnoměrně pokapejte 2-3 lžícemi karamelové omáčky. Na vrch dejte polovinu mascarpone směsi a rozetřete do rovnoměrné vrstvy. Opakujte vrstvy se zbylými piškoty, moštem, jablečnou náplní, karamelovou omáčkou a mascarpone směsí. Horní vrstvu rozetřete do rovnoměrné vrstvy pomocí lžíce nebo cukrářského nože.
Volně zakryjte potravinovou fólií a dejte do lednice společně s odloženými plátky jablek alespoň na 4 hodiny, ideálně až na 24 hodin.
Před podáváním ještě rozkrojte odložené plátky jablek. Odkryjte tiramisu a navrch nasypte nasekaná jablka a pokapejte karamelem. Ozdobte opraženými nasekanými pekanovými ořechy a podávejte.