OBRAZEM: Stanici metra Florenc ozdobily obří murály Michala Škapy a Matěje Olmera

Letošní výročí 50 let provozu metra linky C slaví pražský dopravní podnik také spolu s Galerií hlavního města Prahy. Na vybraných stanicích této linky vzniká série uměleckých děl v rámci projektu nazvaném LCL.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První dvě díla se nacházejí ve stanici metra Florenc, kde Michal Škapa a Matěj Olmer během nočních pauz provozu metra namalovali dva obrovské murály, které může veřejnost obdivovat hotové od konce prvního prázdninového týdne.

3:35

Murál Františka Palackého i malba na hřišti. Olomouc ožívá Street Art Festivalem

Číst článek

„Rutinní čekání na nástupišti se může díky výtvarným vstupům do prostoru metra stát kulturním zážitkem,“ říká o murálech Anna Švarc, architektka pražského metra.

„Místo do katastrofických zpráv nebo komerčních sdělení se může cestující díky této výstavě na několik chvil zahledět do obrazu městské krajiny, zasnít a rozvinout tak svoji fantazii. Může zhodnotit, jaký výtvarný jazyk je mu bližší, nebo který pól odpovídá jeho momentální náladě,“ vyzdvihuje Švarc a dodává: 

„Podstatné také je, že za obrazy jsou příběhy rozdílných osobností, které však sdílejí společnou historii i vášeň pro metro.“

Fragmentizace města | Foto: Martin Micka | Zdroj: Galerie hlavního města Prahy

Michal Škapa v návrhu Město M pro Florenc využívá konkrétní prvky a symboly související s metrem, estetika jeho malby vychází z graffiti a fragmentarizace města.

Krajina posedlá tmou Matěje Olmera mu dělá protějšek evokující městskou divočinu a metro tematizuje zvlněnými linkami evokující jeho trajektorii. Oba autoři se inspirují pohybem po městě, jeho fragmentarizací a rychlostí.

Krajina posedlá tmou | Foto: Martin Micka | Zdroj: Galerie hlavního města Prahy

Projekt LCL je připraven v rámci programu Umění pro město v úzké spolupráci Galerie hlavního města Prahy a Dopravního podniku. V blízké době přibydou do stanic nejstarší pražské linky metra další umělecká díla.

Jana Myslivečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme