V USA našli způsob, jak prodloužit životnost potravin. Chléb vydrží 60 dní
Američané vyvinuli technologii, která by mohla významně prodloužit životnost potravin. Vědci už našli způsob, jak udržet chleba čerstvý až 60 dní. Od svého objevu si slibují konec plýtvání s potravinami.
Chleba udrželo v dobré kondici mikrovlnné zařízení, které v něm dokázalo během několika vteřin zabít spory plísní. V budoucnu by prý tenhle postup mohl zlepšit i celkovou kvalitu pečiva, do kterého už by nebylo potřeba přidávat konzervanty a další chemické látky.
Technologie by se podle americké společnosti, která úspěšný test provedla, dala použít třeba i na drůbež nebo ovoce a zeleninu. Pomohla by tak zmírnit obrovské plýtvání potravinami v západním světě.
Například průměrná americká rodina vyhodí 40 procent nakoupeného jídla. Ročně tak jen v USA zmizí v popelnicích až 165 miliard dolarů.
V Německu se každoročně vyhodí 11 milionů tun potravin za 20 miliard eur. V odpadkových koších nejčastěji končí ovoce a zelenina, jejich podíl představuje asi 44 procent. Z dalších potravin následuje pečivo a zbytky jídla.