Zemřela Josefina Napravilová. Žena, která po válce vrátila domů 40 dětí

Přesně měsíc po oslavě svých stých narozenin zemřela v noci na včerejšek v táborském domě seniorů paní Josefina Napravilová. Plzeňská rodačka, které se po druhé světové válce podařilo dohledat a vrátit domů čtyřicet dětí zavlečených po celé Evropě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josefina Napravilová slaví sté narozeniny

Josefina Napravilová slaví sté narozeniny | Foto: Rádio Praha

Jejím posledním návštěvníkem byl ve středu odpoledne prezident Miloš Zeman, který jí přišel pogratulovat při své návštěvě jižních Čech.

Josefina Napravilová, válečná hrdinka, byla nositelkou Řádu T. G. Masaryka. Zúčastnila se pražského povstání v květnu 1945 a po druhé světové válce se angažovala v pátrání po českých dětech zavlečených po celé Evropě. Dohromady se jí podařilo dohledat 40 dětí.

Velkou část života strávila v zahraničí a komunistický režim ji připravil i o státní občanství, přesto vkládala do českého národa velké naděje.

„Hlavně ženy mají před sebou veliký úkol. Vychovat nám zase dobré, poctivé české duše se zlatými ručičkami a s dobrými úmysly pro příští generaci,“ říkala.

V roce 1948 pracovala pro Mezinárodní organizaci pro uprchlíky ve Vídni, kde pomáhala československým emigrantům prchajícím z poúnorového Československa.

I ve svém vysokém věku byla veřejně činná a založila fond, který podporuje stipendii nadané studenty medicíny.

Jan Kopřiva, Lucie Suchánková Hochmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme