Oprava kdyňské draslovky je skoro hotová, přestěhuje se tam knihovna i družiny

Ve Kdyni na Domažlicku finišuje přestavba bývalé chemičky, takzvané draslovky. Nejstarší dům na centrálním náměstí, který byl dlouhá léta bez využití, mění výrazně svoji podobu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Knihovna

Knihovna | Foto: stock exchange

Rekonstrukce má vyjít na 25 milionů korun a radnice na ni získala 75procentní evropskou dotaci. Nové společensko-vzdělávací centrum by mělo začít lidem sloužit už během léta.

Potvrzuje to starosta Kdyně Jan Löffelmann z ODS.

„Objekt draslovky se nazývá podle chemické výroby, která tam probíhala před a po druhé světové válce,“ přibližuje historii budovy starosta. Město ji koupilo už před pěti lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rekonstrukci bývalé draslovky natáčela Martina Klímová

„Přestěhujeme tam knihovnu a rozšíříme také zázemí pro školu,“ vysvětluje starosta. Jak dodává, v objektu by měly být čtyři třídy družiny, klubovny a konferenční sál.

Nové prostory vítají také kdyňské knihovnice, včetně jejich vedoucí Ireny Hambekové.

„Už jsme se tam byly podívat a vypadá to velice hezky, hodně se těšíme, protože jde zase o něco nového, a hlavně potřebujeme nové prostory,“ říká vedoucí.

A i když bývalá draslovka není památkově chráněná, město chce při rekonstrukci zachovat co nejvíce původních prvků.

„Objekt dáváme to někdejší podoby i vzhledově, vracíme se skoro k původnímu projektu. Takže jednou z nádvoří bude podobný pohled, i s pavlačemi a prosklenými prostorami, jaký býval dříve,“ popisuje starosta Löffelmann.

V současné době jsou hotové hrubé stavební práce a pokračuje se v interiérech.

Rekonstrukce by měla skončit v dubnu, a pak přijde na řadu nejtěžší práce: přestěhovat 22 tisíc knih. Podle Ireny Hambekové použijí knihovnice osvědčený systém.

„Při minulém stěhování jsme měli nashromážděno několik krabic od banánů i různé hliníkové bedny, ale tato metoda se neosvědčila, protože byla moc náročná na fyzické síly. Vrátíme se tedy k metodě provázků, budeme vázat balíčky po deseti dvanácti knížkách, manipulace s nimi je totiž mnohem snazší,“ říká Hambeková.

Knihovna by v nových prostorách měla začít fungovat během léta, školní družina pak od letošního září.

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme