Spuštění projektu české Kobry si vyžádá i změnu zákonů. Fungovat bude od 1. září

Takzvaná česká Kobra by měla začít fungovat od září. O sestavení speciálního týmu na potírání podvodů se spotřební daní a DPH se dnes domluvili ministr financí za hnutí ANO Andrej Babiš a ministr vnitra za ČSSD Milan Chovanec.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daně (ilustrační foto)

Daně (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Tým, který bude na stíhání daňových podvodů pracovat, se bude skládat s odborníků z policie za vnitro, celníků za ministerstvo financí, zástupců Generálního finančního ředitelství a finančně-analytického útvaru.

Všichni mají totiž zatím různé kompetence a například jen policisté mohou nasadit sledovací a jinou techniku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Věra Masopustová zjišťovala výsledky jednání ministra financí Andreje Babiše a ministra vnitra Milana Chovance o vzniku takzvané daňové Kobry

Resorty vnitra a financí uzavřou takzvanou koordinační dohodu, a aby bylo stíhání daňových podvodníků efektivnější, bude například nutná změna trestního zákona a zákon bude třeba i na vznik Centrálního registru účtů, který by měl být pod Českou národní bankou.

Tento registr je zatím tím nejdůležitějším, co se v rámci takzvané české Kobry chystá. Ministr financí Andrej Babiš chce o této novince jednat už na příští schůzi vlády.

Konec daňových úniků. Nový policejní tým může fungovat už od podzimu

Číst článek

„Dneska pokud vyšetřujeme někoho, tak se musíme dotazovat dopisem nebo jinou formou na desítky bank, které nám samozřejmě neodpoví hned, takže určitě takový centrální registr účtů, kde by vyšetřovatel nebo policie nebo náš pracovník finančního nebo celního úřadu viděl online všechny účty firmy, která je podezřelá z trestné činnosti, je strašně důležité,“ vysvětloval Andrej Babiš.

Spolupráce mezi všemi zmíněnými složkami ministerstva financí a vnitra už na určité úrovni funguje a nyní se definitivně potvrdí.

Pokud se česká Kobra, která by měla začít fungovat od 1. září, osvědčí, nebude třeba zakládat finanční policii. Pokud ale potřeba založit finanční policii vznikne, nebude se tomu podle ministra vnitra Milana Chovance resort bránit.

„Ale podle specialistů na obou stranách je v současné době lepší jít touto cestou a díváme se samozřejmě i na slovenské zkušenosti, které se zatím ukazují jako optimální,“ uzavřel Milan Chovanec.

Daňová Kobra jako recept proti daňovým únikům, Česko se chce inspirovat Slovenskem

Číst článek

Věra Pfeifferová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme