Lyžaři se na paralympijské sjezdovce museli vypořádat s mlhou a dírami

Déšť, mlha a velká obtížnost trati. S tím vším se při paralympijském kombinačním slalomu potýkali zrakově postižený Patrik Hetmer a v kategorii sedících startující Oldřich Jelínek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paralympijský kombinační slalom pokryla mlha

Paralympijský kombinační slalom pokryla mlha | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Vinou špatného počasí byl nejprve zrušen na dopoledne plánovaný závod Super G. Viditelnost byla skutečně jen na pár metrů a v takových podmínkách organizátoři nechtěli nikoho ze závodníků na trať pustit.

Až odpoledne tak čeští reprezentanti Patrik Hetmer a Oldřich Jelínek mohli ve svých kategoriích absolvovat alespoň slalom.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lyžaři na se paralympiádě kvůli špatnému počasí dostávali do nepříjemných problémů

"Čekání bylo o něco lehčí než trať. Strašným způsobem mě tam sežrala jedna díra. V zápěstí mám artrózu, takže jsem bolestí skoro nevěděl, co mám dělat," popsal pocity Oldřich Jelínek.

Závod pro Jelínka skončil už v horní části trati. V jeho kategorii s nástrahami vypořádalo pouze dvanáct z osmadvaceti účastníků. Znovu tak vyvstala otázka, jestli je v případě paralympiády v tomto směru vše v pořádku.

"Na podobné trati trénuju, když tam ale jsou takové díry, tak slalomy nedojíždím. Podle mě se to s naším handicapem neslučuje. Největší sportovní akce by měly být pro všechny, ne jen pro kluky, kteří mají takové štěstí, že jsou méně postižení než my," říká Oldřich Jelínek.

Oldřich Jelínek po kombinačním slalomu | Foto: Pavel Petr

Zrakově postižený Patrik Hetmer s trasérem Miroslavem Máčalou slalom dokončil. Jako osmý uzavíral výsledkovou listinu. Splnil si hlavní cíl - dojet. "Byla tam jedna chyba, ale máme to dojeté, takže plán je splněný," vysvětloval spokojený lyžař.

Nepříjemné pro závodníky bylo také čekání na vlastní závod. Start se několikrát měnil.

"Bylo to dlouhé, ale pro všechny stejné. Musíme s tím vyrovnat. Nestalo se to poprvé a ani naposledy," nehledal výmluvy Patrik Hetmer.

Pro zrakově handicapovaného lyžaře bylo přitom dvojnásob těžké vzdorovat i rozmarům počasí.

"Bylo špatně vidět. Vidět šlo snad jen dvě brány před sebe. Pro mě je mlha hodně těžká. K horšímu zornému poli mám ještě šeroslepost, takže pokud je tma, hodně špatně vidím," popsal komplikace Patrik Hetmer. Odložený závod Super G započítávaný do kombinace ho čeká v pátek.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme