Hledá se socha zlatého anděla. Výtvarník z Karlových Varů pátrá po své prvotině

Výtvarník z Karlových Varů Tomáš Dolejš hledá svou sochu, která kdysi zdobila místní rockový klub. S pátráním pomáhají přátelé i pamětníci díla. Doufá, že kovová skulptura neskončila ve sběrných surovinách, chtěl by ji na svou první výstavu letos v listopadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

socha bohyně Elsy z karlovarského rockového klubu Rotes Berlín

socha bohyně Elsy z karlovarského rockového klubu Rotes Berlín | Foto: archiv Tomáše Dolejše

„Už jsem se v podstatě smířil s tím, že se nikdy nenajde,“ říká výtvarník. Kamarádi ale přišli s nápadem pokusit se sochu bohyně vítězství Elsy najít.

„V listopadu budu mít první výstavu a bylo by moc hezké ji tam mít,“ dodává Dolejš.

Karlovarský rockový klub Rotes Berlin už dnes neexistuje. Od roku 2003 ale u jeho stropu visela dvoumetrová zlatá socha anděla.

„Kompletní interiér byl prodán nějakému zájemci do Prahy, kam se odvezl. A od té doby nemám vůbec žádné zprávy,“ vzpomíná Dolejš na dobu rušení klubu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pátrání po ztracené soše natáčela reportérka Pavla Sofilkaničová

Stopa se ale v Praze ztrácí. „Řekl bych, že socha někde ležela a někdo si ji přivlastnil. V podstatě neměla majitele, ten, kdo si ji koupil, se o ni nestaral,“ vysvětluje autor zlaté Elsy.

Výtvarník dodnes pracuje hlavně s kovem. Jeho výtvarná technika spočívá ve svařování jednotlivých částí do různého tvaru. Pomocí soli nebo kyseliny solné pak většinu svých děl nechává zreznout.

Socha anděla byla ale natřená zlatou barvou. „Doufám, že neskončila někde ve šrotu. Že slouží třeba jako strašák v zelí, ale má nějakou funkci, žije dál,“ uzavírá Dolejš.

socha bohyně Elsy z karlovarského rockového klubu Rotes Berlín | Foto: archiv Tomáše Dolejše

Pavla Sofilkaničová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme