Mohla by sama ještě vyhrávat. Tenistka Martina Hingisová ale raději trénuje mladší

Lepší tenistka ještě v pražské Stromovce nehrála. Několik stovek fanoušků bavila v improvizovaném exhibičním programu Čechošvýcarka Martina Hingisová, někdejší světová jednička a majitelka pěti grandslamových titulů v ženské dvouhře. Výjimečná hráčka a přes poměrně malé zkušenosti i výjimečná trenérka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Hingisová na turnaji v Miami, kde získala první titul od loňského comebacku

Martina Hingisová na turnaji v Miami, kde získala první titul od loňského comebacku | Zdroj: Reuters

Martina Hingisová je zatím poslední ze skupiny mladých grandslamových šampionek. Když vyhrála svůj první titul na Australian Open bylo ji 16 let a tři měsíce k tomu.

Svou velmi úspěšnou kariéru od té doby několikrát přerušila, ale poslední návrat už byl jen částečný.

Rodačka z Košic nastupuje pouze do deblových zápasů a to jen na některých turnajích. Loni hrála s krajankou Danielou Hantuchovou, letos to zkouší s Němkou Sabine Lisickou, kterou zároveň koučuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Martinou Hingisovou hovořil reportér Jaroslav Plašil

Právě v tom je výjimečná, protože pozice hrající trenérky není na okruhu WTA rozhodně obvyklá.

„Když jsem na dvorcích se Sabine, tak je všechno směrované na ní, trénink je udělaný pro ní. Když jsme na kurtu sama nebo hrajeme půlhodinu na rozehrání debla, tak trénuju i na sebe. Ale na to není moc času,“ přemýšlí Martina Hingisová, jestli je více trenérkou nebo tenistkou.

Některé stejně staré hráčky by možná mohla, pokud by naplno trénovala jako hráčka, porážet. Ale pětinásobná grandslamová vítězka takto neuvažuje. Přestože kolem sebe vidí stejně staré šampionky.

„Dnes vidíte některé hráčky, třeba Li Na nebo Serena, kterým je 32 nebo 33 let. Jsou skoro stejně staré jako já a ještě hrají singl,“ říká Martina Hingisová.

Jí ale už zřejmě nikdo a nic k návratu mezi singlistky nepřesvědčí. Možná by ji nestačilo být jen dobrá, když byla zvyklá být nejlepší, možná má proto jiné důvody.

Své zkušenosti ale předává ráda a teď konkrétně loňské finalistce Wimbledonu, Němce Sabine Lisické. Je vlastně takovým Ivanem Lendlem na ženském okruhu, protože také ona jako bývalá jednička přišla pomoci k titulu hráčce, které celkové vítězství na grandslamu těsně uniklo.

Sabine Lisická právě postoupila do finále Wimbledonu | Foto: ČTK/AP

Ale srovnávat tyto dva světy prý nejde. „Ivan Murraymu dodal poslední tečku navíc, aby vyhrál Wimbledon. Dovedl ho naučit i to, co měl v hlavě šest, sedm let coby první hráč světa,“ myslí si Martina Hingisová.

Možná i proto zatím nikdo z těch bývalých tenisových jedniček či slavných hráček na trenérskou lavici nenásledoval.

Narozdíl od mužské tour, kde Ivana Lendla někdejšího kouče Andyho Murrayho napodobilo během krátké doby hned několik bývalých šampionů.

Jaroslav Plašil, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme