Karlovarská hvězdárna chystá expedice a tábory pro děti. Pyšní se i novým dalekohledem

Karlovarská hvězdárna nabízí na letní prázdniny řadu akcí. Například pro děti jsou připravené tábory nebo výzkumné expedice. Zhruba od poloviny prázdnin bude návštěvníkům k dispozici také nový dalekohled.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Procházka ve vesmíru

Procházka ve vesmíru | Foto: NASA

Starý dalekohled hvězdárně už nevyhovoval, a tak, s podporou města, zakoupila nový. Jak uvedl ředitel hvězdárny Miroslav Spurný, díky novému zařízení uvidí návštěvníci zajímavé věci.

„Uvidíme s ním lépe třeba planety, protože máme větší zrcadlo a lepší parametry dalekohledu, takže objekty uvidíme v daleko lepším rozlišení,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o plánovém programu karlovarské hvězdárny zjišťovala Andrea Strohmaierová

K vidění a vyzkoušení bude nový přístroj hvězdárny v polovině července. Nově zde bude přístup také pro handicapované návštěvníky.

„Je to otázka přestavby celé pozorovatelny tak, aby se nestávalo, že sem přijde skupina návštěvníků a bude tady jeden padat přes druhého, nebo tady stát frontu,“ popisuje Spurný.

„Celý systém teď budeme dávat dohromady a předpokládáme, že od druhé poloviny prázdnin by si sem už první návštěvníci mohli přijít vyfotografovat oblohu, případně si odnést snímky, které dalekohled pořídil,“ dodává.

Hvězdárna také pořádá letní tábory pro děti. Na ty nezapomněla ani letos. V nabídce je hned několik turnusů.

„Pro úplně začátečníky jsou turnusy v délce jednoho týdne, pro vážnější zájemce pak máme delší akce a samozřejmě jsou zde i akce typu putovních táborů,“ uvádí ředitel hvězdárny.

Tábory na hvězdárně se ale oproti těm klasickým dost liší. Spí se tu hlavně přes den.

„Tábory se snažíme nabídnout v trochu nové podobě. Hlavně tak, aby děti mohly pracovat s moderní technikou, aby to nebylo jen o tom, že budou někam koukat na oblohu, která není zase tak akční. Aby si mohly vyzkoušet práci s astronomickou fotografií, vyfotografovat si něco, si pohrát s tím, co je zajímá,“ vysvětluje.

Hvězdárna se zaměřila i na některé školy v Karlovarském kraji. Žáci se díky spolupráci mohou o vesmíru dozvědět v rámci výuky více informací než dosud.

Andrea Strohmaierová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme