Češky mohou využívat 'šetrnější' potratovou pilulku. I ta však má své zápory

Ženy, které se rozhodnou pro interrupci, si za určitých podmínek už i v Česku mohou vybrat, jakou metodou ji podstoupí – jestli chirurgicky, nebo od poloviny června s pomocí pilulky. I když je pilulka v některých ohledech šetrnější, i u ní vidí odborníci rizika.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky. Ilustrační foto

Léky. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Pokud se žena k potratu rozhodne a nemá zdravotní důvody, platí si pilulku sama. Cenu si určují přímo zdravotnická zařízení a pohybuje se v řádech několika tisíc korun.

V lékárně se pilulka koupit nedá, od poloviny června si ji však mohou kupovat zdravotnická zařízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plusech a mínusech potratové pilulky natáčela redaktorka Jana Čermáková

Pokud se žena pro takovou metodu rozhodne, musí jít do nemocnice, kde lékař nejprve potvrdí, jestli je opravdu těhotná a jestli nepřekročila 49. den těhotenství. Pak dostane přímo do lékaře první z tabletek a zhruba hodinu zůstává na pozorování, jestli nenastanou nenadálé komplikace.

Žena také dostane informační kartu s údaji, kam se může obrátit, bude-li to třeba, a zhruba za dva dny jde do nemocnice pro druhou tabletu.

Pak přijde na kontrolu ještě jednou zhruba za 14 dní až tři týdny, kdy se lékař ultrazvukem přesvědčí, jestli potratová pilulka zafungovala.

Ne vždy pilulka stačí

Podle docenta Marka Lubuškého z olomoucké porodnicko-gynekologické kliniky je pilulka oproti klasické chirurgické interrupci výhodnější v tom, že žena nemusí být v anestezi a také, že se snižuje riziko, že při zákroku dojde k poranění dělohy.

Vidí však i nevýhody. „A to, že ten zákrok může trvat delší dobu a nikdy nelze spolehlivě zajistit, že nebude nutno provést i tu chirurgickou revizi dutiny děložní,“ poznamenal Lubušký.

Ve zhruba jednom až sedmi procentech je podle statistik nutné i přes použití tablety nakonec nutné zasáhnout chirurgicky.

I tak však lékaři novou možnost vítají. Podle docentky Laury Janáčkové ze Sexuologického ústavu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze je pilulka pro ženu šetrnější i z psychického hlediska.

Pochod pro život organizují odpůrci potratů letos podvanácté a hnutí D.O.S.T. | Foto: Filip Jandourek

„První průzkumy, které byly dělány v České republice, ukázaly, že ženy ji vidí jako bezpečnější a stejně tak se očekává, že bude zkrácená ta doba psychické rehabilitace, a tudíž i snížený postinterrupční syndrom v pravém slova smyslu,“ řekla Janáčková.

Podle ní totiž nehraje v psychice ženy, která se rozhodne pro interrupci, hlavní stresující moment samotné rozhodnutí, ale musí se také vyrovnat s tím, že to je krok, který si s sebou ponese celý život.

Pilulka mimo jiné může z pohledu psychiky pomoci tím, že je zákrok ambulantní a odpadá hospitalizace.

Gynekolog Zlatko Pastor však výhody, které by měla mít pilulka na psychiku pacientky, nevidí tak jednoznačně.

„Při farmakologickém potratu je konfrontována s celým tím procesem uměle vyvolaného potratu, který může trvat hodiny, ale může trvat i dny a je to velmi, velmi nepříjemné,“ upozornil.

Jsou země, kde potratová pilulka není povolená. Mezi takové patři například sousední Slovensko.

Výrobci tam sice potřebnou registraci získali před víc než rokem, vyhláška však umělé přerušení těhotenství s využitím léků neupravuje, a tak lékaři tabletky předepisovat nemohou. Slovenské ministerstvo zdravotnictví zatím změnu příslušné vyhlášky nechystá.

Jana Čermáková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme