Nový občanský zákoník zdvojnásobil soudům náklady na znalecké posudky

Českým soudům dvojnásobně vzrostly náklady na znalecké posudky. Kvůli novému občanskému zákoníku totiž musejí přezkoumat téměř 35 tisíc případů duševně nemocných lidí, kteří v minulosti byli omezeni nebo zcela zbaveni svéprávnosti. Ke každému případu potřebují nejméně jeden nový posudek. Ministerstvo spravedlnosti chce proto pravidla změnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Soudy musí podle nového občanského zákoníku každé tři roky přezkoumávat duševně nemocné, kteří jsou nějakým způsobem omezeni ve svéprávnosti. Takový proces je ale velmi náročný. A to i pro státní kasu. Soudy podle náměstka ministra financí Roberta Pelikána už kvůli přezkumům vyčerpaly všechny peníze na posudky, které měly určené pro celý rok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč chybí soudům peníze na znalecké posudky, zjišťovali Alžběta Havlová a Antonín Viktora

„Rozpočet na znalecké posudky už je vyčerpán, ačkoli je léto. Skutečně vzniká problém, že nám chybí peníze. Ve zbytku se budeme snažit činit jiné reformy, které by nám měly racionalizovat třeba soudní soustavu tak, aby byla úspornější,“ říká Pelikán.

Ministerstvo spočítalo, že přezkoumávání duševně nemocných bude stát jen na posudcích 150 milionů korun ročně. S tímto nákladem přitom v rozpočtu nikdo nepočítal. Ministerstvo proto bude žádat o jeho mimořádné navýšení.

Novela zákoníku se dotkne i posudků

Také soudkyně Ilona Benešová z obvodního soudu pro Prahu 8 přiznává, že znalecké posudky znamenají pro soud nečekanou finanční zátěž.

„Záleží asi na oblasti, ve které se posudek zpracovává. Pokud bych mohla hovořit za hlavní město Prahu, tak se posudky pohybují od šesti do deseti tisíc korun za jeden znalecký posudek,“ upřesňuje Benešová.

Ministerstvo spravedlnosti připravuje novelu občanského zákoníku. Podle Pelikána se určitě změní i pravidla pro posuzování svéprávnosti.

„I v rámci takzvané letní novely se chystáme pravidla přeci jen změnit. Přiblížit je i tomu, co platí v zahraničí. To znamená zvolnit je, prodloužit maximální lhůtu, na kterou lze omezení svéprávnosti uložit. A také stanovit, že v některých případech třeba nebude nezbytné při přezkumu vyžadovat znalecký posudek,“ dodává Pelikán.

Bez znaleckého posudku by se soudy mohly obejít třeba v případech, kdy je postižení způsobeno genetickou vadou.

Alžběta Havlová, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme