Rally Bohemia mohou diváci sledovat z 23 míst. Budou zcela mimo riziko, ujišťují organizátoři

Automobilové soutěže čas od času zasáhnou tragické události. Jednu z nich si před pátečním startem tradiční Rally Bohemia připomínají v Mladé Boleslavi. Předloni se domů ze závodu nevrátili dva spolujezdci a pět diváků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rally Bohemia

Rally Bohemia | Foto: Petr Eliáš

Rok 2012 byl pro všechny kolem rallye velkým varováním. Hrozilo dokonce zrušení všech soutěží.

„Doufáme, že jsme si smůlu navždy vybrali v roce 2012. Musím říct, že bezpečnost při rallye závodech v Česku nepatří mezi nejlepší. Někdy je to o malinkých náhodách,“ ví Jan Regner, zástupce mezinárodní automobilové federace FIA.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zajištění bezpečnosti na Rally Bohemia se zajímal Pavel Petr

Organizátoři při přípravě tratí jednotlivých rychlostních zkoušek spolupracují také s posádkami.

„V řádech rallye je dokonce dáno, že asociace jezdců rallye má povinnost rychlostní zkoušky ,zkolaudovat'. Pořadatel zašle veškeré podklady, mapy a harmonogramy,“ prozrazuje šéf asociace jezdců rallye Pavel Kohout.

Po tragických událostech v předchozích letech si navíc i většina diváků uvědomuje, jak důležitá otázka bezpečnosti je.

Kopecký se těší na večerní 'erzety' Rally Bohemia a chystá se na Pecha

Číst článek

„V momentě, kdy by rallye ohrožená, tak všichni cítili, že je potřeba pro ni něco udělat. Co mám odezvy od pořadatelů nebo kamarádů, kteří se jezdí na závody dívat, tak i diváci se sami mezi sebou umírňují. Sami cítí, že někde může nastat problém. Určitě se to někam posunulo,“ podotýká Kohout.

Před každou rychlostní zkouškou projíždí trať pořadatelské vozy a předjezdci. Pokud by posádky zaznamenaly problém, vše přes dispečink soutěže řeší. Tou nejhorší možnou variantou je zrušení dané erzety.

Poslední vozy budou mít speciální označení

„Diváci poslední vozy poznají podle speciálního označení 000, 00 a 0. Posádky jsou vybavené megafony a prošly školením s ohledem na bezpečnost. Navíc jsou připraveny diváky usměrnit, případě dát pokyn na dispečink ředitelství rallye, aby rychlostní zkoušku zrušilo,“ říká za organizátory 41. ročníku Rally Bohemia Petr Eliáš.

Pro letošní soutěž pořadatelé připravili třiadvacet diváckých míst, kde budou návštěvníci zcela mimo riziko. „Do míst, kde by hrozilo riziko z vysoké rychlosti, jsme umístili retardéry, aby diváci skutečně nebyli ohroženi,“ doplňuje Eliáš.

Rally Bohemia startuje dnes po osmnácté hodině.

Helma jezdce Jana Kopeckého, který patří mezi největší favority na triumf letošní Rally Bohemia | Foto: Pavel Petr

Pavel Petr, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme