Pražský okruh jihovýchodně od Prahy by mohla nahradit nová silnice

Brněnskou dálnici D1 s královehradeckou dálnicí D11 měl jihovýchodně od Prahy spojit Pražský okruh. Jeho stavbu ale pozastavil soud, a tak odborníci přemýšlejí, jak by této části Středočeského kraje ulevili od aut včetně těžkých kamionů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba pražského dálničního okruhu

Stavba pražského dálničního okruhu | Foto: Tomáš Adamec

Pomoct by mohla stavba silnice první třídy, která by tyto dálnice spojila jen pár kilometrů od plánovaného okruhu. Ten měl vést mezi městy Říčany a Běchovice.

Odborníci na dopravu dostali zadání na vypracování hned několika variant na propojení brněnské dálnice D1 s hradeckou D11, to však nemá nastálo nahradit Pražský okruh.

Trasa nově plánované silnice ovšem stále není jasná. Mohlo by jít například o přeložku silnice 101, která spojuje obě dálnice a to přes Říčany a Úvaly.

Výstavba okruhu bude záležitostí pražského magistrátu, který musí své plány kvůli soudu upravit. Souběžná spojka bude v režii státu a částečně kraje.

Další část Pražského okruhu od D1 k Běchovicím se začne stavět nejdřív v roce 2018

Číst článek

Ministr dopravy Antonín Prachař z hnutí Ano se sešel se středočeským hejtmanem Milošem Peterou z ČSSD a oba se shodli na tom, že je třeba neúměrnou dopravu v obcích v této části kraje řešit.

Hejtman Petera nepopírá, že může jít o záložní variantu pro případ, že by okruh nevznikl vůbec. Doprava v okolí Prahy se podle něj řešit musí, a když selhala jedna varianta s okruhem, musí se najít další.

Studie na silnici první třídy by měla být hotová na začátku září. Do konce letošního roku pak má být uzavřené jednání se starosty obcí, které leží v okolí nově plánované silnice.

Obce, kterými projede denně několik set kamionů, nemají zatím na plán jednotný názor. Vedení Říčan upozorňuje, že poblíž města už není pro podobnou stavbu prostor, protože například u Kolovrat má vést právě trasa Pražského okruhu.

Naopak pro je obec Švorce, kde radní zakázali vjezd kamionům, přesto jich tam projede až dvě stě denně. Zde mají připravené i území pro obchvat obce.

Silnice 101 v úseku mezi dálnicemi D1 a D11 | Foto: Český rozhlas

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme