Britský princ George dostane ke křtinám i bohatě zdobené valašské perníky

Mladí cukráři ze Vsetína už podruhé posílají britské královské rodině sladký dar. Vévoda a vévodkyně z Cambridge od nich před dvěma lety dostali k sňatku unikátně zdobené perníkové srdce. Po dohodě s britskou ambasádou studenti v tomto týdnu odešlou do Anglie dva medailony ke křtinám prince George.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ručně tvořené linky jsou strojově přesné

Ručně tvořené linky jsou strojově přesné | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

„Tvar perníků je medailon. Srdce jsme již vyráběli, proto jsme se nechtěli opakovat, a vyrobit nějakou kolébku se nám zdálo být málo pro tak honosnou příležitost. Je to takový staročeský tvar v podobě zrcadla a v tom se zračí některé prvky, které se nám hodí právě k příležitosti narozenin nebo křtin malého dítěte,“ vysvětluje pedagožka Jaroslava Londová.

Unikátní medové perníky nejsou určeny ke spotřebě. Zdobí je filigránská krajka z polevy – jednotlivé linky jsou jen setinu milimetru tenké.

„Musíme mít velmi jemně vymíchanou polevu a šikovné ruce. Mladá děvčata, která se na tom podílela, mají pevnou ruku, trpělivost a úžasný talent,“ dodává Jaroslava Londová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Roman Verner sledoval představení unikátních perníků ve Střední odborné škole Josefa Sousedíka

Kromě ní se na zdobení podílela velkou měrou také absolventka školy Marie Kolínková. Zkušenosti sbírala už na prvním z královských perníků. „Takže to bylo méně náročnější, ale i tak to zabralo hodně času,“ říká.

Klíčem k preciznímu výsledku je kvalitní poleva, ve které se nesmí tvořit hrudky. Recept ale cukrářky prozradit nechtějí. „Je to zatím ještě tajné a paní učitelka si to chce patentovat,“ uzavírá Marie Kolínková.

Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme