Děti v Česku nejedí zdravě, potvrzují vedoucí školních jídelen

Odborníci na dětskou výživu upozorňují, že děti v Česku se špatně stravují, jedí hodně sladkého, smažená jídla a málo ovoce a zeleniny. Důkazem jsou děti stravující se ve školních jídelnách, které zvláště zdravá jídla vracejí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová školní jídelna na sokolovském gymnáziu

Nová školní jídelna na sokolovském gymnáziu | Foto: Karlovarský kraj

„Jídlo vracejí docela často zvlášť děti, které do školní jídelny musejí, protože je nutí rodiče. Chutnala by jim například rajčatová omáčka nebo sladká jídla. Ta rozhodně nevracejí,“ říká Petra Šedá, vedoucí školní jídelny Základní školy Palackého v Moravské Třebové.

Jiné to není ani v jídelně Integrované střední školy, kde vaří i jídla pro některé školy základní. „Třeba i kuře vrátí skoro netknuté. Nevím proč, zaměstnancům to chutná,“ uvažuje vedoucí jídelny Josef Smítal.

V každém případě se snaží ve školních jídelnách vařit zdravě, ale ne vždy je to podle chuti malých strávníků. Jsou ale výjimky. Kuchařky z jídelny svitavské Základní školy Felberova získaly nedávno stříbro v rámci celostátní soutěže o nejzdravější jídlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Věry Pavlasové ze školních jídelen v Moravské Třebové a ve Svitavách o stravovcích návycích dětí

Jíst zdravě nevadí ani jedenáctiletému Martinu Fialovi, i když hamburger by viděl na svém talíři raději. „Nemám problém sníst, co je zdravé, ale dám si radši hamburger nebo hranolky,“ přiznává.

Chutě dětí jsou občas jiné než představy vedoucích jídelen při sestavování poledního menu. Ti navíc musí při tvorbě jídelničku dodržovat určitá pravidla.

„Vaříme hlavně podle spotřebního koše, tam jsou suroviny, z kterých musíme jídlo připravovat, a ty dětem moc nejdou. Luštěniny, ryby a podobně. Celkem vaříme všechno, co bych chtěla vařit. Ale připravit plody moře, na to nemáme peníze ani suroviny,“ vysvětluje vedoucí školní jídelny Palackého školy v Moravské Třebové Petra Šedá.

Její kolega z Integrované střední školy Josef Smítal by dětem přidal do jídelníčku více luštěnin, ryb, zeleniny a ubral smažená jídla.

„Nejraději mají smažený sýr a takové věci, které se v jídelně těžko dělají, když je třeba nějakých 500 porcí, a navíc to není zdravé,“ dodává Smítal.

David Bernardy, Věra Pavlasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme