Na Přerovsku už stáčejí první litry pálenky z letošní úrody třešní
V pálenicích na Přerovsku začíná v těchto dnech hlavní sezóna. Zpracovávají totiž kvas z třešní a višní. Toto ovoce se sbírá nejpracněji, hotová pálenka prý ale patří k těm nejlepším.
Do pálenice ve Stříteži nad Ludinou právě přivezli 200 litrů kvasu z třešní. Úroda se vydařila, se sbíráním třešní je ale mnoho práce:
„Každou třešinku utrhnout do kyblíku, slézt z žebříku dolů, dát to do bečky. Ještě v tom horku.“
Na rampě je silná hadice. Zařízení si kvas samo nasaje, nebo je možné spustit celý proces ručně.
Uvnitř budovy je pak nádoba a z trubky kape hotová třešňovice.
Jaromír Hošek zapisuje, kolik litrů destilátu nateklo. „Množství pálenky nám udává množství cukru v ovoci,“ vysvětluje. Čím více pálenky vyteče, tím bylo ovoce zralejší.
„Protože aby byla pálenka kvalitní chuťově a vůní, aby měla dobré senzorické vlastnosti, musí být ovoce kvalitní, takže do toho kvasu nesmí přijít plíseň, hniloba, listí, větve. Musí to být čisté, uzrálé až přezrálé ovoce. Když se toto dodrží, pak je kvalitní pálenka,“ dodává Hošek.
Destilát je pak zákazníkovi stáčen do přinesených nádob. Ostrá sezóna začíná někdy v polovině srpna. To začnou lidé do pálenice navážet větší množství ovoce a také více druhů – například mirabelky nebo první letní jablka.