Jarní mrazy postihly většinu ovocných stromů, švestkám ale výrazněji neuškodily. Například pálenice v Uherském Ostrohu tak hlásí nejlepší čísla za poslední roky.
„Letos, kdo v prosinci přijde, tak vypálí. Dřív to bylo tak, že kdo se v září nenahlásil, tak v prosinci už místo nebylo,“ říká Václav Caletka, majitel pálenice.
Pardubický pivovar ukončí k poslednímu březnu výrobu po 150 letech provozu. Jaké druhy pálenky z posledního piva uvařeného v Pardubicích vzniknou, zatím není úplně jasné.
Vypálit si svoji slivovici, to je každoroční rituál tisíců obyvatel Slovácka. Letos si ale velká část z nich bude muset nechat zajít chuť. Na vině je suché počasí, stromy navíc napadly mšice.
Zdražování energií se projevuje nejen na účtech domácností, ale i skiareálů. Všímá si toho sobotní Právo. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.
„Přišla jsem vypálit ryngli a meruňku,“ hlásí paní Ludmila ze Starého Města na Moravě. „To víte, že jsem přemýšlela vypálit, nevypálit. Ale bylo mi líto těch rynglí, co jsem zalévala. Takže vypálit.“
Destilační kolony jsou v provozu především v jižních částech Zlínského regionu. Pálenice na Valašsku, které je slivovicí vyhlášené, ale kvůli neúrodě ovoce zatím stojí.
Saunaři v Třebíči budou hledat nejvoňavější pálenku. Alkohol naředěný vodou chtějí rozlévat na rozžhavené saunové kameny. Soutěž, které se může zúčastnit výrobce domácí pálenky, začne od února. Na první testovací ochutnávce pálenek v sauně návštěvníkům pálenky pod nos nešly.
V pálenicích na Přerovsku začíná v těchto dnech hlavní sezóna. Zpracovávají totiž kvas z třešní a višní. Toto ovoce se sbírá nejpracněji, hotová pálenka prý ale patří k těm nejlepším.
Verdikt evropského soudu ve Štrasburku zrušil opatření maďarské vlády, která před čtyřmi lety povolila výrobu domácí pálenky bez zaplacení spotřební daně. V Budapešti se ale zatím nevzdávají a mluví o ‚pobuřující provokaci bruselských byrokratů‘.
Vypálit se dá kde co, jenže pořádná pálenka musí být z čistého ovoce, alespoň podle maďarských odborníků. I ti už ale nebazírují na tom, aby klasická baracpálinka, byla pouze z meruněk. A zkouší méně běžné druhy ovoce. Nejlepší pálenku roku letos vypálili z kdoule hruškové.
Festival slivovice Biskupické kaléšek vstupuje do 15. ročníku. V minulých dnech poslali pěstitelé ovoce do soutěže 52 vzorků pálenky. Do užšího kola už porota ve čtyřech předkolech vybrala deset nejlepších a dnes bude v Biskupicích u Jevíčka vyhlášen vítěz.
Paliči z celého Česka se na olomouckém výstavišti sešli na desátém ročníku Florakoštu. Porotci vybírají vítěze z celkem 358 druhů ovocných pálenek. Výsledky se dozví návštěvníci podzimní výstavy Flora Olomouc 5. října, kde budou moct některé destiláty i ochutnat.
Karlovarští policisté odhalili síť distributorů, kteří obchodovali s pálenkou obsahující jedovatý metanol. V Karlovarském kraji a na Moravě zatkla celkem čtyři lidi. Podle policie byli napojeni na distributory ze Zlína a dalších moravských měst.
Palírny v Olomouckém kraji zahajují sezonu a zatím si nemohou stěžovat na nedostatek zákazníků. I když se letos podle zemědělců příliš neurodilo, ovoce na výrobu pálenky je dost. V pálenici ve Velkém Týnci na střední Moravě právě teď zpracovávají třešně, meruňky i raná jablka.
Černé pálení alkoholu je letos na vzestupu. Nelegálních domácích palíren stále přibývá. Na černo vyrobené destiláty navíc stále častěji putují i do restaurací a hospod. Stát tak na daních přichází o desítky milionů korun.
Muzeum lidových pálenic dnes odpoledne slavnostně otevřou ve Vlčnově na Uherskohradišťsku. Sídlí v bývalé stodole při zemědělské usedlosti. Stálá expozice, v režii Slováckého muzea v Uherském Hradišti, nabídne asi 30 destilačních soustav a dalších 700 exponátů. Vše přišlo na asi tři miliony korun.