Poláci napravují reputaci svých potravin. Do Prahy přivezli ochutnávku toho nejlepšího
Polské potraviny mají v Česku kvůli četným skandálům pošramocenou pověst. Jejich renomé se snaží vylepšit už třetí ročník Dnů polské kultury a gastronomie, které se konají na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Připraveny jsou speciality polské kuchyně i hudební lahůdky.
Prakticky všechno jídlo pochází z ekologické produkce, nic není průmyslově vyrobeno.
Uzenáři, výrobci sýrů, marmelád, pirohů, ovocných šťáv nebo lokálních piv tvrdí, že v jejich produktech je jen a pouze příroda. A na chuti a vůni je to prý okamžitě znát.
Návštěvníky zaujal například stánek s tradiční pochoutkou – nakládaným chřestem neboli šparglem v marinádě.
„Jde o to, že jsou křupavé, což je neobvyklé. Je to kvůli tomu, že nejsou ve slaném nálevu, ale ve speciální marinádě, která je z medu a z octa,“ přibližuje Pavel Trojan z Polského institutu v Praze.
V Praze se konají Dny polské kultury a gastronomie. Navštívil je i redaktor Martin Ježek
Skandály s polskými potravinami dováženými do České republiky ovšem v minulosti nešlo přehlédnout.
„V každé zemi se najdou problémy. Polsko je obrovským exportérem potravin, a pokud se mezi nimi najde několik nepoctivých, tak to negativně ovlivňuje obraz celé země. I proto jsme tady s tím nejlepším z celého Polska, abychom ukázali, že několik nepoctivých nemůže zastřít pravdu, že v Polsku najdete spoustu chutného a dobrého jídla,“ říká jeden z organizátorů akce Maciej Ruczaj.
Zvětšit mapu