Šlapané zelí vyrábí rodinné zahradnictví v Tlumačově už 15 let

Červené kysané zelí z rodinného zahradnictví v Tlumačově letos získalo ocenění regionálních produktů Perla Zlínska. Výjimečnou chuť způsobuje především tradiční způsob nakládání zeleniny. Do speciálních nádob ji zahradnice našlapou. Začaly s tím právě dnes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zelí červené

Zelí červené | Foto: Corel GALLERY

Nakrouhané zelí se postupně ochutí solí, cibulí, kmínem a hořčičným semínkem a pěchuje se do nádoby, do které se ho vejde půl tuny.

Zahradnice Blanka Gertnerová ve sterilních botách, čepici i oblečení pak postupně zeleninu ušlapává:

„Největší zátěž je to na nohy, protože jak to člověk šlape, tak nohy potom dost bolí, když jich máte dělat šest sedm denně. Je to je lepší jak fitko."

Nedílnou součástí kysaného zelí je také cibule, tu chodí loupat Eliška Malotová. Denně jí prý zvládne i sto kilo: „Někdy i víc, když se loupe celý den."

Vyhledávanou zdravou kysanou zeleninu tu tradičním způsobem nakládají už 15 let.

Andrea Kratinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme