V Česku roste obliba ovocných zkvašených moštů. Objeví se i další ‘burčákomaty‘

Obliba částečně zkvašených ovocných moštů v Česku roste. Kromě burčáku chutná lidem nově i višňák. Podle odborníků Češi vypijí těchto nápojů nejvíce v Evropě. Na padesáti místech republiky se bude burčák dokonce prodávat i v ‘burčákomatech‘.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burčákomat

Burčákomat | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Nápoje z hroznů nebo višní jsou pro lidský organismus daleko zdravější než džusy, tvrdí Irena Kolouchová z Ústavu biotechnologie pražské VŠCHT.

„To množství toho alkoholu je ideální v tom, že nám zvyšuje množství antioxidantů. Jsou rozpustné v alkoholu ne ve vodě. Kdybychom si vzali obyčejný džus nebo nápoj, tyto látky tam budou ve stopovém množství, ve velice nízké koncentraci,“ vysvětluje.

Moravský burčák budou moci zájemci ochutnat na padesáti místech celé republiky z takzvaných ‘burčákomatů‘. V těchto speciálních nádobách je hroznový nápoj chlazený a navíc zkvašen ušlechtilými kvasinkami, které podle odborníků podporují imunitu organismu.

„Burčákomat je zařízení, které je patentované a je to prodloužená ruka vinaře, tam garantuje ten prodejce, že má kvalitu nápoje jako přímo ve vinařství, což se neděje u těch takzvaných obchodníků, kde jim ten burčák přejde a překvasí,“ vysvětluje jeden z tvůrců myšlenky ‘burčákomatů‘ Petr Krejčík.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme