Vědci upekli chléb obohacený o zinek a železo, pomohla jim houba. Usnadnil by život vegetariánům

Když vědci pěstovali pšenici společně s houbou, která prospívá vstřebávání živin, urodila se větší zrna, která jsou zároveň bohatší na fosfor a zinek. Plochu, z jaké můžou rostliny čerpat živiny, totiž houba rozšiřuje někdy až pětsetkrát. Chléb z této pšenice upečený může sloužit jako dobře dostupný zdroj zinku pro člověka.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Domácí chléb

Pečivo by mohlo pomoci i vegetariánům, aby se dostali ke stopovým prvkům, i když nejedí maso (ilustrační foto) | Zdroj: Shutterstock

Houba zvaná Rhizophagus irregularis se využívá v zemědělství nebo při ochraně krajiny. „Je polovinou těla v kořenech a polovinou v půdě,“ přibližuje biolog Petr Kohout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak upéct zdravější chléb díky houbě? Může se z údajné kletby faraonů stát nový lék? Proč neznáme velkou většinu hub přispívajících k ochraně klimatu?

Rostliny svými vlákny propojí a zajišťuje, aby měly dostatek zdrojů, které potřebuje k životu. „Přispívá k tomu, že i ty nejmenší zákoutí v půdě jsou živé,“ dodává Kohout.

Úspěšné trávení

Přínos uvedené houby může být také v oblasti zdravé výživy. Chléb z takové pšenice upečený totiž obsahuje více příměsi zinku a železa. Vědce zaujalo, že tyto prvky v netradičním chlebu nezkomplikovaly trávení. Upozorňují, že jsou mimo jiné součástí enzymů, které potřebujeme ke vstřebání živin.

Takové pečivo by mohlo pomoci například i vegetariánům, aby se dostali ke stopovým prvkům, i když nejedí maso. „Podobné obilniny můžou být základem stravy,“ poznamenává biochemik Marek Cebecauer.

49:23

Nealkoholické pivo už chutná stejně jako klasické, chválí chemik Kučera. Vyvíjí i léčivou variantu

Číst článek

Zinek je důležitý zvláště pro náš imunitní systém, růst a vývoj, ale třeba i pro hojení ran. Železo potřebujeme mimo jiné pro tvorbu hemoglobinu, který přenáší kyslík v krvi. Také pro vstřebávání alkoholu je dobré mít zásobu zinku. „Je součástí alkohol-dehygrogenázy,“ dodává s humorem Cebecauer.

Jak upéct zdravější chléb díky houbě? Může se z údajné kletby faraonů stát nový lék? Proč neznáme velkou většinu hub přispívajících k ochraně klimatu? Poslechněte si debatu biologa Petra Kohouta a biochemika Marka Cebecauera, ve které spoluúčinkuje herečka Kamila Špráchalová, v audiu na začátku článku.

Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme