Ráno kvalifikace a večer finále. ‚Vymýšlí to někdo chytrý,‘ říká ironicky koulař Staněk o šampionátu

Pravidelně vozí medaile z halových evropských šampionátů, ale teď čeká koulaře Tomáše Staňka úplně jiná konkurence. Jako první z české výpravy vstoupí v sobotu dopoledne do kvalifikace na atletickém mistrovství světa v Maďarsku. Stejně jako před rokem v Německu bude mít i teď v případě postupu hodně málo času na odpočinek, což může výrazně ovlivnit celou soutěž.

Budapešť Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Staněk se rozcvičuje na stadionu v Budapešti

Tomáš Staněk se rozcvičuje na stadionu v Budapešti | Foto: Iva Roháčková

„Vymýšlí to někdo opravdu hodně chytrý. Zažil jsem si to už v Mnichově a druhý den byl hodně těžký. Dovedu si už představit, jak se asi cítí vícebojaři, když musí závodit další den,“ povídá pro Radiožurnál Sport před nejdůležitějším závodem v sezoně český rekordman ve vrhu koulí Tomáš Staněk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si Tomáše Staňka před startem mistrovství světa

Loni na evropském šampionátu sice hned prvním pokusem přehodil kvalifikační limit a tak zdánlivě pošetřil v síly, ale ve večerním finále v Německu byl i tak hodně unavený po dopolední části soutěže.

„Tělo je opravdu vyždímané, i když se to nemusí zdát. Tam jsem sice hodil kvalifikační limit už prvním pokusem, ale musel jsem už být nastartovaný a dát do toho pokusu všechno. Pak máte na hotelu pár hodin na to dát se do kupy a večer jdete znovu.“

V případě postupu mezi 12 finalistů by to teď mělo být výrazně těžší než loni v Mnichově, kde nakonec Staněk vybojoval bronzovou medaili.

Zvážení stížnosti

Světová konkurence v čele se rekordmanem Američanem Ryanem Crouserem je ještě výrazně kvalitnější a tomu odpovídá kvalifikační limit pro přímý postup 21 metrů a 40 centimetrů. To by ještě před deseti lety stačilo na medaili ze světového šampionátu. Tak daleko se ale ve finále, i kvůli nahuštěnému programu koulařů, nejspíš vrhat nebude.

„Říkal jsem si, že by nebylo od věci si postěžovat nějakému zástupci atletů. Dejte například výškařům skákat kvalifikaci a večer finále. To by byl taky obrovský rozdíl,“ doplňuje před kvalifikací koulař Tomáš Staněk. Podmínky ale budou pro všech 37 silných mužů stejné. A jestli se jedna z osobností projektu Olympijský rok dostane do večerního finále, o tom uslyšíte na Radiožurnálu Sport.

Jakub Marek, lis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme