Ukrajinští fotbalisté usilují o mistrovství světa. ‚Národ si zaslouží velké emoce,‘ motivuje Zinčenko

Fotbalový výběr Ukrajiny čeká ve středu večer první soutěžní zápas od začátku ruské invaze. V semifinále kvalifikace o mistrovství světa v Kataru se utkají s domácím Skotskem. Do zápasu nastoupí s velkou motivací. „Chceme na mistrovství světa, chceme dát našim lidem velké emoce, protože si je teď zaslouží,“ prohlásil na tiskové konferenci hvězdný obránce Oleksandr Zinčenko.

Glasgow (Skotsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slzy obránce ukrajinské reprezentace Oleksandra Zinčenka na tiskové konferenci před zápasem se Skotskem

Slzy obránce ukrajinské reprezentace Oleksandra Zinčenka na tiskové konferenci před zápasem se Skotskem | Foto: Lee Smith | Zdroj: Reuters

„Mluvil jsem s mnoha lidmi po celém světě a taky s ukrajinskými dětmi, které nerozumí tomu, co se děje. Ale všichni mají jeden sen - zastavit válku,“ řekl na tiskové konferenci reprezentační obránce Oleksandr Zinčenko, na klubové úrovni opora čerstvých anglických šampionů z Manchesteru City.

176 hraček jako symbol zabitých dětí. Fotbalisté Šachtaru hrají charitativní zápasy za oběti války

Číst článek

Pětadvacetiletý krajní bek jen těžko zadržoval slzy. Jako už několikrát. Právě on totiž často promlouvá k veřejnosti za celý tým. Je jedním z nehlasitějších ve fotbalovém světě. Hned večer 24. února, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, řečnil v Manchesteru na protestním setkání.

„Co se týče fotbalu, ukrajinský tým má vlastní sen. Chceme na mistrovství světa, chceme dát našim lidem velké emoce, protože si je teď zaslouží,“ dodal hráč Manchesteru City, jenž před týdnem obvázal trofej pro vítěze anglické Premier League do modro-žlutých barev.

Podle vlastních slov trénuje ve velkém stresu jako ostatní spoluhráči, kteří také myslí na své blízké na Ukrajině. „Ale všichni si uvědomují, jak důležité utkání nás čeká. Jdeme do toho na sto procent, máme velkou motivaci,“ uvedl se slzami v očích.

Pokud nad mírně favorizovanými Skoty zvítězí, rozdají si to s Walesem v přímém souboji o místenku na mistrovství světa v Kataru, které je na programu na konci roku. 

„Chtějí alespoň tímhle způsobem pomoc svému národu, tomu úplně rozumím, ale mistrovství světa je i naším cílem. Je těžké oddělit situaci na Ukrajině od blížícího se zápasu. Zatleskáme ukrajinské hymně, ale zkusíme se soustředit na zápas,“ vysvětlil kouč skotského výběru Steve Clarke. 

„Z našeho týmu je cítit velká sympatie Ukrajině, samozřejmě. Jsme s nimi od začátku do konce,“ podotkl kapitán Skotů a hvězda Liverpoolu Andy Robertson.

Fotbalová pomoc Ukrajině

Ukrajinští hráči nastoupí do soutěžního duelu poprvé od začátku invaze, na hřišti už se ale ukázali v polovině května, v přátelském zápase s německou Borussií Mönchengladbach. Pak se potkali i s italskou Empolií a chorvatskou Rijekou.

Ještě předtím sehrál sérii charitativních utkání ukrajinský Šachtar Doněck. Do turné se zapojil například řecký Olympiakos, turecké Fenerbahce, chorvatský Hajduk Split či polská Legia Gdaňsk.

I díky tomu si v jednom z přáteláků splnil sen dvanáctiletý uprchlík z Mariupolu Dmytro. Všichni fotbalisté poodstoupili a nechali o několik hlav menšímu spoluhráči volnou cestu k brance. 

Skóroval, ostatní ho zvedli nad hlavu a celý stadion tleskal. S týmem navíc strávil celý den. Vedle svých vzorů obědval, cestoval autobusem a nakonec i triumfoval na hřišti.

Svůj sen si chtějí splnit i ukrajinští reprezentanti, první překážka v jejich cestě do Kataru stojí v Glasgow. Se Skotskem se střetnou v Hampden Parku ve 20.45.

apr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme