Sparta si v zápase s Bohemians pojistila vedení v tabulce. Teplice porazily hostující Liberec

Teplice ve 4. kole první ligy porazily doma 2:1 Liberec a poprvé v sezoně bodovali. Fotbalisté Sparty zvítězili na hřišti Bohemians 1905 2:1 a pojistili si vedení v neúplné tabulce. Jablonečtí fotbalisté zvítězili na hřišti pražské Dukly 2:0.

Aktualizujeme Praha (Aktualizováno: 22:30 10. 8. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Utkání 4. kola první fotbalové ligy: FK Teplice - Slovan Liberec

Utkání 4. kola první fotbalové ligy: FK Teplice - Slovan Liberec | Foto: Ondřej Hájek | Zdroj: Profimedia

Teplice – Liberec 2:1

Tepličtí zdolali Liberec počtvrté v tomto kalendářním roce a navázali na dva triumfy ze semifinále nadstavbové skupiny o Evropu. Slovan neporazil sobotního soupeře pošesté v řadě a zvítězil v jediném z posledních devíti ligových duelů.

Domácí kouč Zdenko Frťala v pátek oslavil 54. narozeniny, před utkáním ale řešil především problémy se složením sestavy. Už tak velkou marodku v sobotu ještě rozšířili Josef Švanda s kapitánem Lukášem Marečkem, a tak měli „Skláři“ na lavičce pouze čtyři hráče do pole a náhradního brankáře Richarda Ludhu. Mezi třemi tyčemi dostal šanci v lize poprvé od května loňského roku Luděk Němeček.

Tepličtí vstoupili do utkání lépe a v 10. minutě byli blízko úvodnímu gólu, po hlavičce Jaroslava Harušťáka si dobíhající Adam Ševínský srazil míč do vlastní tyče. Domácí se dočkali o sedm minut později. Filip Horský převzal ve středu pole vybojovaný míč a překvapivě snadno se dostal až před Huga Bačkovského, kterého překonal střelou na přední tyč. Kmenový hráč Slavie, jenž minulý ročník strávil na hostování právě ve Slovanu, zapsal premiérovou trefu v teplickém dresu.

Zdravotní problémy domácích nebraly konce, v 26. minutě opustil na nosítkách hřiště Marek Beránek a nahradil ho Pavel Svatek. Mladý záložník krátce před vystřídáním připravil vyloženou šanci Nemanju Mičevičovi, toho tentokrát Bačkovský vychytal. Hosté zahrozili až na konci první půle, pohotový volej Benjamina Nyarka proletěl těsně nad břevnem. Ještě blíž byl vzápětí Svatek, jemuž chybělo jen pár centimetrů.

Liberecký trenér Radoslav Kováč zareagoval na začátku druhého poločasu trojitým střídáním a tah se mu vyplatil. Ondřej Kričfaluši odvrátil hlavou vysoký centr jen do běhu Lukášovi Letenayovi, jenž obešel vyběhnutého Němečka a do prázdné brány zakončil. Slovenský útočník potřeboval ke gólu necelou minutu na hřišti a prosadil se poprvé při svém šestém startu v české lize.

Bleskový obrat mohl dokonat Denis Višinský, z ideální pozice netrefil. Slovan se po změně stran výrazně zvedl, jeho snahu o tlak ale narušovala častá a dlouhá přerušení. Na další šancí se tak čekalo až do 72. minuty. Letenay hlavičkoval zcela sám z malého vápna, Němeček ale vytáhl skvělý reflex.

Závěr utkání byl hlavně o soubojích, přesto domácí ještě udeřili a Liberec prohrál na Stínadlech v lize počtvrté za sebou. Bačkovský vyběhl na vysoký centr až na kraj pokutového území, míč ale ideálně netrefil a za ním číhající Abdallah Gning už měl následně snadnou práci. Senegalský útočník dal 10. gól v české lize a prosadil se poprvé od konce ročníku 2022/23 a duelu s Jabloncem.

Posledním týmem bez bodu jsou tak po sobotě České Budějovice, které sehrají svůj zápas 4. kola v Mladé Boleslavi v neděli.

Bohemians Praha 1905 – Sparta Praha 1:2

Za Bohemians otevřel skóre pražského derby Júsuf Hilál, za Spartu vyrovnal ještě do přestávky Indrit Tuci a ve druhém poločase vstřelil vítězný gól Veljko Birmančevič. V úterý čeká Spartu v Bukurešti odveta 3. předkola Ligy mistrů proti FCSB. Obhájce titulu ještě v novém ročníku neztratil jako jediný ani bod. Po sobotním vítězství platí, že Sparta prohrála jediný z posledních 35 vzájemných ligových zápasů s Bohemians. Vršovičtí ji doma v lize od listopadu 2001 sedmnáctkrát za sebou neporazili.

Letenští nastoupili se šesti změnami v základní sestavě proti úternímu utkání s FCSB (1:1). Dva z čerstvých mužů také měli první šance. Již ve čtvrté minutě Kryštof Daněk uvolnil Tomáše Wiesnera, který zblízka ztroskotal na brankáři. A když si pak sparťanská dvojice role vyměnila, Michal Reichl bravurně vyrazil Daňkovu prudkou ránu. Domácí se pak jen bránili, gólman je podržel i při střele Kaana Kairinena nebo šanci Matěje Ryneše, který nahradil zraněného Imanola Garcíu.

„Klokani“ toho využili a z první vážnější šance otevřeli skóre. Abdalláh Hilál se dostal do rychlého brejku, unikl Mathiasovi Rossovi a překonal Petera Vindahla. Bahrajnský útočník si připsal 21. branku v české lize. Domácí se však z vedení dlouho neradovali. V nastavení prvního poločasu Wiesner odcentroval a nehlídaný Tuci z voleje vyrovnal.Albánský útočník v desátém startu v české lize dal svůj první gól.

Favorit otočil skóre po přestávce. Střídající Lukáš Haraslín unikl po křídle, poslal přihrávku na zadní tyčku, kde Veljko Birmančevič snadno zamířil do odkryté branky. Srbský reprezentant hrál proti Bohemians třetí ligové derby a dal jim čtvrtý gól. Sparta už si tři body pohlídala, řadu dalších slibných šancí ještě nevyužila.

Slavia - Olomouc 2:0

Slavia zůstává jediným týmem, který v ligové sezoně ještě neinkasoval. Červenobílí v nejvyšší soutěži pojedenácté za sebou bodovali a vítězně se naladili na úterní venkovní odvetu 3. předkola Ligy mistrů v Belgii proti Saint-Gilloise. Sigma nenavázala na nečekanou remízu 2:2 z minulého utkání v Edenu v závěru předchozího ročníku a poprvé v nové sezoně utrpěla porážku.

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský udělal hned sedm změn v základní sestavě oproti středečnímu domácímu utkání proti Saint-Gilloise, které Slavia vyhrála 3:1. Poprvé v sezoně nastoupil nejlepší střelec uplynulých dvou ročníků nejvyšší soutěže Václav Jurečka a hned v sedmé minutě otevřel skóre.

Domácí kapitán Jan Bořil trefil ve vápně ruku olomouckého Jana Navrátila a sudí Jan Petřík po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace za záznamu nařídil penaltu. Jurečka nezaváhal a poslal gólmana Tadeáše Stoppena na opačnou stranu.

Brankář Sigmy pak v 16. minutě vyrazil Jurečkovu střelu z hranice vápna a o další tři minuty později mu po pokusu Christose Zafeirise z přímého kopu pomohla tyč. Stoppen si ve 34. minutě poradil i s přízemní střelou Davida Juráska zpoza šestnáctky.

Po změně stran si Pražané udržovali vedení. V 63. minutě krátce po trojitém střídání domácích mohl po dlouhém autu přidat pojistku Jurečka, ale Stoppen proti jeho teči hlavičkou zblízka zasáhl. Hanáci za celý zápas nevyslali ani jednu přímou střelou mezi tyče, asi nejvíce zahrozili v 72. minutě, kdy centr Filipa Zorvana přímo z rohového kopu vyškrábl gólman Antonín Kinský.

Domácí nakonec dokázali přidat pojistku. Střídající Malick Diouf se v 88. minutě zbavil kličkou ve vápně dvou protihráčů a s pomocí teče bránícího Matěje Hadaše podruhé překonal Stoppena. Senegalský levý bek navázal na trefu z minulého kola v Liberci, kde Slavii zařídil vítězství 1:0.

Pražané potvrdili, že se jim v Edenu daří, doma prohráli jediný z posledních 38 ligových zápasů. Se Sigmou bodovali pošestnácté z minulých 17 vzájemných duelů v nejvyšší soutěži. Olomouc venku v lize prohrála poprvé v sezoně a po dvou utkáních.

Dukla Praha – FK Jablonec 0:2

Jablonec při poslední návštěvě na Julisce vyhrál 6:2, ale to už je šest let a Dukla tehdy nejvyšší soutěž opouštěla. Vysoké vítězství tehdy slavil i trenér Petr Rada, který v pátek vedl do zápasu domácí.

Ve srovnání s porážkou na Spartě udělal v sestavě jedinou změnu, místo zraněného Štěpána Šebrleho v záloze nastoupil Pavel Moulis. V základní jedenáctce Jablonce se objevili Daniel Souček a Dominik Hollý a poprvé oblékl jeho dres v lize David Puškáč po svém příchodu z Bohemians 1905 a odpykání třízápasového trestu z minulé sezony.

Hosté se v úvodu usadili na soupeřově polovině a Hollý v 10. minutě vypálil z dálky těsně nad břevno. Ale hra se brzy vyrovnala. Na druhé straně si bosenský útočník Muris Mešanovič, který před 12 lety vstoupil do české ligy právě v jabloneckých barvách, šikovně zpracoval v šestnáctce centrovaný míč, ale zamířil vedle levé tyče.

Hollý byl nejnebezpečnějším hráčem hostů, jeho dorážku zblízka ještě brankář Hruška zneškodnil, ale v poslední minutě prvního poločasu slovenský záložník po rozehraném přímém kopu proměnil nacvičený signál ve svůj druhý gól v této ligové sezoně.

1:55

Nepříjemný soupeř, varuje před klíčovým utkáním s Kryvbasem trenér fotbalistů Plzně Koubek

Číst článek

Hned po změně stran málem přidal druhý zásah, když mu brankář Matúš Hruška při chybné rozehrávce předložil míč přímo na nohu. Jeho lob z dálky ale přelétl branku. Domácí gólman své zaváhání napravil a povedenou střelu Sebastiana Nebyla vytáhl nad břevno.

Dukla byla blízko k vyrovnání v 78. minutě, kdy Jakub Martinec v šestnáctce fauloval Jakuba Zeronika. Ale Jakub Barac kopl penaltu do středu branky a Jan Hanuš už potřetí v této sezoně nejvyšší soutěže udržel čisté konto. Jinak moc práce neměl, protože domácí se kromě penalty za celý zápas netrefili mezi tyče.

Navíc v závěru inkasovali podruhé, o což se postarali střídající hráči. Bienvenue Kanamikana si narazil míč s Matoušem Krulichem a ve své druhé ligové sezoně se poprvé zapsal mezi střelce v české nejvyšší soutěži.

4. kolo první fotbalové ligy:

Teplice - Liberec 2:1 (1:0)

Branky: 17. Horský, 90.+4 Gning - 46. Letenay. Rozhodčí: Trska - Volf, Zoufalý - Machálek (video). ŽK: Vachoušek, Svatek, Horský - Mikula, Višinský, Frýdek. Diváci: 3876.

Sestavy:
Teplice: Němeček - Bílek, Kričfaluši, Mičevič - Radosta, Beránek (26. Svatek), Jukl, Harušťák (81. Čerepkai) - Trubač - Vachoušek (46. Gning), Horský (73. Labík). Trenér: Frťala.
Liberec: Bačkovský - Mikula (46. Halinský), Ševínský, Preisler (46. Purzitidis) - Ghali, Icha, Hlavatý, Kayondo - Višinský (83. Dulay), Tupta (67. Frýdek) - Nyarko (46. Letenay). Trenér: Kováč.

Bohemians Praha 1905 - Sparta Praha 1:2 (1:1)

Branky: 40. Hilál - 45.+4 Tuci, 62. Birmančevič. Rozhodčí: Rouček - Kubr, Hájek - Radina (video). ŽK: Hůlka - Ross. Diváci: 5783.

Sestavy:
Bohemians: Reichl - Hůlka, Vondra (46. Křapka), Hybš - A. Kadlec (82. Novák), Ristovski (70. Smrž), Čermák, Kovařík (38. Dostál) - Drchal, Hilál, Matoušek (46. Jánoš). Trenér: Veselý.
Sparta: Vindahl - Vitík, Ross, Zelený - Wiesner, Kairinen (79. Laci), Sadílek, García (23. Ryneš) - Daněk (60. Haraslín), Birmančevič (79. Krasniqi) - Tuci (60. Olatunji). Trenér: Friis.

Slavia Praha - Sigma Olomouc 2:0 (1:0)

Branky: 7. Jurečka z pen., 88. Diouf. Rozhodčí: Petřík - Kříž, Machač - Všetečka (video). ŽK: Leibl, Kliment, Navrátil, Janotka (trenér, všichni Olomouc). Diváci: 17.724.

Sestavy:
Slavia: Kinský - Tomič (83. Schranz), Holeš, Ogbu, Bořil - Zafeiris (62. Prebsl), Oscar - Douděra (70. Provod), Jurečka, Jurásek (62. Diouf) - Fila (62. Chorý). Trenér: Trpišovský.
Olomouc: Stoppen - Hadaš, Dohnálek, Pokorný, Leibl (46. Elbel) - Spáčil, Breite (68. Langer) - Navrátil (68. Dele), Zorvan (80. Juliš), Mikulenka (80. Muritala) - Kliment. Trenér: Janotka.

Dukla Praha - FK Jablonec 0:2 (0:1)

Branky: 45. Hollý, 89. Kanakimana. Rozhodčí: Orel - Kotík, Dresler - Zelinka (video). ŽK: Peterka, Hašek (oba Dukla). Diváci: 2684.

Sestavy:
Dukla: Hruška - Vondrášek, Hašek, Peterka, Ludvíček - Douděra (61. Pech), Lichý (61. Špatenka), Kozma, Moulis (46. Zeronik) - Hora (74. Barac) - Mešanovič (74. Matoušek). Trenér: Rada.
Jablonec: Hanuš - Souček (85. Cedidla), Tekijaški, Martinec - Čanturišvili, Beran, Nebyla (85. Kanakimana) , Polidar - Alégué (66. Fortelný), Hollý (77. Nardini) - Puškáč (85. Krulich). Trenér: Kozel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme