Co v zápase ukazoval turecký obránce Demiral? UEFA řeší, jestli šlo o odkaz na ultrapravicovou skupinu

V Německu už v pátek začne čtvrtfinálový program mistrovství Evropy ve fotbale. V době, kdy se nebojuje na hřišti, se odehrávají politické bitvy. Evropská fotbalové unie UEFA jako pořadatel turnaje řeší oslavu druhé branky Turka Meriha Demirala v osmifinálovém utkání s Rakouskem. Jeho gesto navíc vyvolalo diplomatické napětí mezi Tureckem a Německem a obě země si předvolaly své velvyslance.

Lipsko (Aktualizováno: 13:16 4. 7. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Merih Demiral slaví gól proti Rakousku

Merih Demiral slaví gól proti Rakousku | Zdroj: AFP / Profimedia

 Leckdo by si mohl myslet, že šlo o klasický rockerský pozdrav se vztyčeným ukazováčkem a malíčkem. Ale jak upozorňují třeba BBC nebo Sky Sports, turecký obránce údajně oslavil svou druhou trefu gestem spojeným s krajně pravicovou extremistickou skupinou Šedí vlci.

Ta je zase propojená s vládní tureckou Stranou národního hnutí. Hnutí Šedí vlci i dané gesto jsou přitom v některých zemích zakázané, protože jsou považované za fašistické.

Pokud to UEFA vyhodnotí jako nevhodné chování, Demiralovi hrozí zápasový trest a tedy absence v sobotním čtvrtfinále proti Nizozemsku.

Aféra okamžitě nabrala politický spád. Turecké ministerstvo zahraničí si podle agentury AFP předvolalo německého velvyslance v Ankaře, aby protestovalo proti vyjádření spolkové ministryně vnitra Nancy Faeserové, která prohlásila, že „symbol tureckých pravicových extremistů nemá na našich stadionech místo“, a vyzvala UEFA k potrestání viníka.

Turecko považuje vyšetřování UEFA i reakci německých úřadů za politicky motivované a xenofobní. Německo dnes v reakci předvolalo tureckého velvyslance v Berlíně.

Erdogan dokonce kvůli aféře změnil podle německých a tureckých médií program a osobně na čtvrtfinále přicestuje. Podle televizní stanice NTV měl v sobotu původně naplánovanou účast na summitu Organizace turkických států (OTS) v Ázerbájdžánu.

Pavel Tylšar, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme