Záložník Mesut Özil končí v německé reprezentaci, důvodem pro něj byly rasistické urážky

Fotbalista Mesut Özil už nebude hrát za německý národní tým. Rozhodl se k tomu sám, ale zároveň po tlaku veřejnosti. Podle jeho vyjádření je důvodem přetrvávající kritika v médiích i německé veřejnosti poté, co se v květnu nechal v Londýně před volbami vyfotit s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do kritiky Mesuta Özila se nepustili jenom fanoušci, ale třeba i legenda Bayernu Mnichov Uli Hoeness.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mesut Özil ukončil svou reprezentační kariéru po kritice, která se na něj snesla za setkání s tureckým prezidentem Erdoganem

„Özil hrál už několik let strašně, naposledy byl ve formě před mistrovstvím světa v roce 2014. A teď se rozhodl mizerné výkony schovat za tuhle fotku,“ řekl pro německý deník Sport Bild Hoeness.

Kritizovaný je i další hráč s tureckými kořeny Ilkay Günndogan, který byl na schůzce s Erdoganem také. Všechno se ale začalo v Německu řešit až teď po neúspěchu na mistrovství světa.

„Že se Mesut Özil k této aféře vůbec nevyjadřoval, tak to je to, co mu německá média vytýkají. Jeho několikastránkové vyjádření, které zveřejnil na twitteru, podle řady komentátorů neobsahuje ani trochu sebekritiky,“ vysvětluje zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Pavel Polák.

„Média také kritizují Německý fotbalový svaz, který aféru kolem této fotografie neřešil a nechal ji rozrůst do zbytečně velkých rozměrů,“ popisuje Polák.

„Pro Özila to bylo rozhodnutí velmi těžké, před čtyřmi roky se stal mistrem světa a teď má pocit, že se k němu německá veřejnost a fotbalový svaz obrátila zády. Otázka identity je pro něj zásadní a otevřená,“ myslí si zpravodaj Českého rozhlasu.

„Německé občanství získal v roce 2007, a když nastoupil v roce 2010 za německý národní tým proti Turecku, tak na něj Turci pískali jako na zrádce,“ dodává Polák.

Celá aféra je pro Německo tak důležitá, že ze světa sportu přerostla až do politiky. Kancléřka Angela Merkelová vydala prohlášení, podle kterého je nutné Özilovo rozhodnutí respektovat.

Podle ministryně spravedlnosti z SPD Katariny Barleyové je zase varováním, když se tak známý fotbalista cítí kvůli rasismu nerespektovaný a nechtěný. Protiimigrační strana Alternativa pro Německo zase tvrdí, že fotkou s Erdoganem ukázal Özil to, že se nedokáže s Německem ztotožnit.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme