Dostál vychytal čisté konto proti San Jose, Ivan si připsal první bod v NHL. Edmonton podlehl Chicagu

Sobotní program NHL přinesl souboj českých brankářů. Lukáš Dostál něm přechytal Vítka Vaněčka a dovedl Anaheim k výhře 2:0 nad San Jose. Na druhou nulu v kariéře brněnský rodák potřeboval 30 zákroků. Ivan Ivan zaznamenal první bod v NHL a David Pastrňák dal gól i ve třetím zápase v sezoně.

New York (Aktualizováno: 7:20 13. 10. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český brankář Lukáš Dostál v dresu Anaheimu Ducks

Český brankář Lukáš Dostál v dresu Anaheimu Ducks | Foto: D. Ross Cameron | Zdroj: USA TODAY Sports via Reuters Connect

Dostál odchytal poslední dva zápasy v přípravě a jako brankář číslo jedna vstoupil i do nového ročníku NHL. Na ledě San Jose zlikvidoval všech 30 pokusů domácích a byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

V Litvínově není jednoduché vyhrávat. Přehráli jsme je jednoduchostí, těší útočníka Sparty Hyku

Číst článek

Dostál i přes několik ošidných závarů vychytal druhé čisté konto v kariéře v NHL. Pomohl mu k němu i videorozhodčí, který hned ve třetí minutě zápasu odvolal trefu Fabiana Zetterlunda.

Vaněček držel nerozhodný stav 0:0 až do 52. minuty, kdy ho překonal Isac Lundeström, který rozhodl o těsné výhře Ducks. Pojistku v závěru přidal Trevor Zegras, který se prosadil při risku domácích bez brankáře.

Výborný zápas odchytal také Petr Mrázek, jenž 35 zákroky vychytal výhru Chicaga na ledě Edmontonu 5:2. Zkušený gólman atakoval úspěšnost zákroků přesahující 95 procent a v Albertě byl jednou z hlavních tváří Blackhawks. Jednoznačnou výhru řídili Teuvo Teräväinen (2+2), Connor Bedard (1+2) a Seth Jones (1+2).

První bod v NHL si připsal Ivan Ivan. Útočník, který si před sezonou vybojoval místo v prvním týmu Avalanche, v závěru první třetiny asistoval u přesilovkové branky Nathana MacKinnona. Premiérový bod českého mladíka nakonec ne výhru nestačil, Colorado doma podlehlo Columbusu 4:6.

David Pastrňák dal v nové sezoně NHL gól i ve třetím utkání. Český útočník rozhodl v prodloužení o výhře Bostonu 2:1 nad Los Angeles a byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu po brankáři Jeremym Swaymanovi, který k druhému vítězství Bruins za sebou přispěl 33 zákroky.

Pastrňák dokonal obrat v zápase. Po bezbrankové první třetině poslal hosty do vedení Trevor Moore, ale ještě před druhou přestávkou vyrovnal Elias Lindholm. Poslední změna skóre nastala až ve čtvrté minutě prodloužení, poté co si Pastrňák vyměnil kotouč s Masonem Lohreiem a po jeho nezištné přihrávce z bezprostřední blízkosti prostřelil betony brankáře Darcyho Kuempera.

Pastrňák skóroval i při úvodní porážce na ledě Floridy a minule při domácí výhře nad Montrealem, kdy se jako čtvrtý Čech dostal v NHL na hranici 350 gólů. Nyní letošní mistr světa načal další padesátku a pokračuje v dotahování Milana Hejduka, který na třetím místě mezi českými hráči nastřílel v NHL 375 branek.

NHL:

Boston - Los Angeles 2:1 v prodl., Buffalo - Florida 5:2, Toronto - Pittsburgh 4:2, Montreal - Ottawa 4:1, Detroit - Nashville 3:0, New York Rangers - Utah 5:6 v prodl., Washington - New Jersey 3:5, Dallas - New York Islanders 3:0, Minnesota - Seattle 4:5 po sam. nájezdech, Colorado - Columbus 4:6. Calgary - Philadelphia 6:3, Edmonton - Chicago 2:5, San Jose - Anaheim 0:2. Zápas Tampa Bay - Carolina byl odložen.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme