Postupová matematika pražské skupiny. Češi mají čtvrtfinále jisté, stále můžou skončit na prvním místě

Proti Kanadě budou čeští hokejisté bojovat nejen o lepší výchozí pozici do vyřazovacích bojů mistrovství světa, ale také o možnost vyhrát pražskou skupinu A. K prvenství vede jediná cesta – vítězství v základní hrací době. Kterýkoliv jiný výsledek zajistí první místo ve skupině právě úternímu soupeři Česka. O posledním postupujícím z pražské skupiny se rozhodne na dálku mezi Rakouskem a Finskem.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atmosféra v hale bývá na českých zápasech výborná

Atmosféra v hale bývá na českých zápasech výborná | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Utkání Česko – Kanada začne v O2 areně v 16.20, a pokud domácí národní tým zvítězí v základní hrací době, zajistí si první místo ve skupině A. V případě jakékoliv prohry naopak svěřencům kouče Radima Rulíka hrozí možnost sestupu až na třetí pozici.

‚Kanada je vždy nejsilnější ke konci turnaje.‘ Česko na závěr skupiny čeká duel proti největšímu favoritovi

Číst článek

Obhájci zlata z Tampere zatím šampionátem procházejí téměř bez chyby. Mají na kontě šest výher, naposledy porazili v atraktivním duelu Švýcarsko 3:2. Jediný bod ztratil tým kapitána Johna Tavarese při divokém závěru zápasu s Rakouskem, který vyhrál po prodloužení.

K zajištění prvního místa a setrvání pro čtvrtfinále v pražské O2 areně tak Kanadě stačí získat v závěrečném duelu proti Česku jeden bod.

Oba týmy se utkaly na předchozích dvou šampionátech. V Tampere 2022 vyhráli Kanaďané semifinálový duel jasně 6:1, loni ještě během skupinové fáze zvítězili 3:1. Naposledy se Češi radovali na velké akci po utkání olympijského turnaje v Pchjongčchangu 2018, kde nad Kanadou zvítězili 3:2 po nájezdech.

Švýcarský posun

Postupovými kartami stále může zamíchat i Švýcarsko. Na horším než třetím místě skončit nemůže a souhrou jiných výsledků se může dostat i na druhou příčku. Výhodu nad Českem drží především kvůli vzájemnému duelu, který země helvétského kříže dovedla do vítězného konce 3:2 po nájezdech.

Výběr v čele s hvězdným obráncem Romanem Josim bude po skončení českého zápasu s Kanadou (16.20) vědět, zda má ještě naději na druhé místo. Pokud by obhájci zlata s Českem ztratili, k posunu Švýcarska by byl nutné získat o jeden bod více než Kanada s Českem.

Na čtvrtfinále zatím nekoukám. Chci porazit Kanadu a vybojovat první místo ve skupině, hlásí Pastrňák

Číst článek

Finové v problémech

Úřadující olympijští vítězové se po výhře nad Dánskem posunuli na 4. místo skupiny A o tři body před Rakousko – přesto nemají jisté místo v elitní osmičce turnaje. K posunu do play-off potřebují svěřenci trenéra Jukky Jalonena buď ztrátu Rakušanů v úterním závěrečném duelu se sestupující Velkou Británií (12.20), nebo musí v duelu se silným Švýcarskem za každou cenu získat alespoň jeden bod.

Rakousku tak k dokončení senzace stačí porazit v základní hrací době hokejisty Velké Británie a od 20.20 držet palce Švýcarsku, aby sebralo všechny tři body Finsku. Nehledě na úterní výsledky slaví tým trenéra Rogera Badera nejlepší výsledek od roku 2003, kdy se umístil na desátém místě.

MS v hokeji 2024

Tomáš Petrilák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme