‚Jako velká party, všichni tu rádi zpívají.‘ Kanaďan se slovenskými kořeny chválí fanoušky v Praze i Ostravě

Na hokejovém šampionátu v Praze se to hemží kanadskými dresy, ale najít opravdového kanadského fanouška je skoro zázrak. Přece jenom mají to sem do Evropy trochu z ruky a je jich tu jak šafránu. Mezi fanoušky ale byl jeden fanoušek v kanadském dresu, ze kterého se nakonec vyklubal původem Slovák. Rodnou zemi ale opustil již dávno, ještě s dudlíkem v puse a s československým pasem.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanaďané Blake a Zdeno na hokejovém mistrovství světa

Kanaďané Blake a Zdeno na hokejovém mistrovství světa | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

„Máme to daleko, ale vyšlo to úplně parádně. Oba jsme šli do důchodu, takže máme čas,“ vyprávějí vesele Kanaďané Zdeno a Blake před O2 arenou. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o kanadských fanoušcích v Praze, kdy někteří mají kořeny v Československu

Poznámka, že si museli dřevorubectvím v kanadských lesích slušně vydělat, je pobaví.

„Já jsem se narodil v Bratislavě, v Československu, je to skvělé se sem vrátit. Odešli jsme z Československa první týden v lednu 1969,“ vysvětluje o něco menší Zdeno, který má ovšem podstatně delší vousy – až na prsa. Zdeno i jeho parťák Blake žijí v Britské Kolumbii a oba fandí tamnímu Vancouveru Canucks.

„Nejdříve jsme jeli do Ostravy a viděli jsme Slovensko, jak porazilo Spojené státy. To bylo fantastické hlavně proto, že porazili Ameriku. Abych byl upřímný, i proto to bylo o tolik sladší,“ směje se Zdeno.

„Turnaj je skvělý, je to zábava. Viděli jsme, jak Rakušani porazili Finsko, to byla taky legrace,“ dodává Blake.

Rakušané na mistrovství světa zaskočili Finsko, po obratu zvítězili 3:2 gólem v poslední sekundě

Číst článek

Živá atmosféra

„Mám rád tu atmosféru a fanoušky. Je to jak velká party, všichni tu rádi zpívají, v aréně je veselo, lidé jsou přátelští. V Ostravě to bylo podobné, jen tam byly obrovské davy Slováků, ale potkal jsem i jednoho Američana,“ popisuje Blake.

Šampionát v Česku je sice pro hokejové fanoušky velká věc, jenže ve Spojených státech se pomalu blíží finále NHL a všichni vyhlížejí, kdo si tak odnese Stanley Cup. Takže podle Blakea mistrovství světa zase tak moc nesledují.

„Myslím, že atmosféru na stadionech v play-off NHL můžeme přirovnat k tomu, co se děje tady. Abych řekl pravdu, fanoušci v zámoří budou sledovat na šampionátu tak finále nebo semifinále,“ myslí si Blake.

Hronkovi končí sezona, Vancouver sedmý zápas druhého kola s Edmontonem nezvládl a prohrál 2:3

Číst článek

„Myslím, že ti, kteří mají opravdu rádi hokej, tak se čtvrtfinále, semifinále a finále podívají,“ přidává se do debaty o popularitě šampionátu Zdeno.

„Zvlášť jestli bude hrát Kanada. Očekává se, že vyhraje. Já osobně bych řekl, že ano. Ale je to turnaj, kde je spousta týmů se skvělými hokejisty. I Češi mají nejlepší hokejisty, jako třeba Pastrňáka,“ připomněl Blake českou hvězdu Bostonu.

Kanadští fanoušci strávili v Česku týden a v pondělí odletěli zpět. To znamená, že zápas Česko – Kanada uvidí pouze v televizi. Duel od 16.20 v přímém přenosu odvysílá Radiožurnál a Radiožurnálu Sport, server iROZHLAS.cz bude zápas sledovat v podrobné online reportáži.

MS v hokeji 2024

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme