Češi ve čtvrtfinále narazí na Američany, mohou jim vrátit vyřazení na loňském šampionátu v Tampere

Čeští hokejisté se ve čtvrtečním čtvrtfinále mistrovství světa v Praze utkají od 20.20 s týmem USA. Švýcaři je odsunuli v konečném pořadí základní skupiny A na třetí místo po výhře 3:1 v posledním utkání programu skupinové fáze nad Finskem. V prvním čtvrtfinále se od 16.20 utkají v metropoli Kanada a Slovensko, čtvrtý tým ze skupiny B v Ostravě.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Češi se radují z gólu v utkání proti Kanadě

Češi se radují z gólu v utkání proti Kanadě | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Švýcary společně právě s Finy, kteří byli čtvrtí v Praze, čeká cesta do Ostravy. Od 16.20 se tam rovněž ve čtvrtek utkají s Německem, poraženým finalistou loňského šampionátu. Po nich nastoupí ve 20.20 v severském derby Finové proti Švédům, kteří dosud neztratili ani bod. Oba týmy loni vypadly již ve čtvrtfinále.

Zacha debutoval v seniorské reprezentaci. ‚Srovnávací gól byl výborný zážitek,‘ říká po zápase s Kanadou

Číst článek

Po porážce v odpoledním přímém souboji o první místo s obhájci titulu Kanaďany 3:4 v prodloužení bylo jasné, že v cestě k zápasům o medaile budou stát výběru kouče Radima Rulíka Američané, nebo Němci. Švýcaři potřebovali alespoň dva body, aby se posunuli před Čechy na druhé místo.

S Američany se Češi utkali loni ve čtvrtfinále a prohráli 0:3, soupeř pak skončil po těsné prohře s Lotyši v souboji o bronz čtvrtý. Naproti tomu v Tampere na MS 2022 je během turnaje dvakrát zdolali. Nejprve ve skupině (1:0), pak po velkém obratu i v boji o bronz (8:4). Pod finským koučem Karim Jalonenem tehdy národní tým ukončil desetileté čekání na medaili z velké akce.

Ze vzájemných zápasů na ledě pražské O2 areny ale mají Češi na konfrontace s výběrem USA hořké vzpomínky. V roce 2004 jim podlehli 2:3 po nájezdech, přestože ještě ve druhé třetině vedli 2:0. V roce 2015 se oba soupeři střetli v utkání o třetí místo, zisk cenného kovu slavili Američané po výsledku 3:0.

Kanada vyhrála na turnajích MS v Praze dvacátý zápas za sebou. Slovákům dala ve skupině B postupovou jistotu až dnešní prohra Lotyšů s Američany 3:6.

Semifinále jsou na programu v O2 areně v sobotu 25. května od 14.20 a 18.20 a Češi by při účasti mezi nejlepšími čtyřmi nastoupili k odpolednímu utkání. O medailistech se rozhodne o den později. Duel o 3. místo je na programu od 15.20 a finále od 20.20.

MS v hokeji 2024

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme