Kufovi utekla medaile na poslední střelbě, lepší z Čechů byl nakonec Vlach. Pětiboj ovládl Choong

Moderní pětibojař Jan Kuf medaili na olympijských hrách v Tokiu nezískal. V závěrečné kombinaci běhu a laserové střelby se držel v čele závodu až do poslední střelecké položky, která se českému reprezentantovi nevydařila a odsoudila ho k pádu na osmou pozici. Druhý Čech v soutěži Martin Vlach se naopak posunul na vynikající páté místo, olympijským vítězem se stal Brit Joseph Choong.

Tokio (Aktualizováno: 16:21 7. 8. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderní pětibojař během parkuru na olympijských hrách

Moderní pětibojař během parkuru na olympijských hrách | Foto: CARLOS BARRIA | Zdroj: Reuters

Kuf vyrazil do kombinace běhu a laserové střelby jako třetí a dlouho se držel v boji o některou z medailí, ale po zkratu při čtvrté střelbě se propadl na osmé místo. Skvělým během se před něj dostal i Vlach, který se z 19. místa posunul o 14 příček.

Americké zlato s českou příchutí. Olympijský golfový turnaj vyhrála dcera bývalého tenisty Kordy

Číst článek

„Celý pětiboj byl úžasný. Poslední střelby je škoda, asi jsem neudržel úplně koncentraci. Udělal jsem všechno stejně jako na předchozích položkách, ale bohužel to tam nenapadalo. Trochu to mrzí, ale osmé místo na olympiádě je, myslím, úplně v pohodě,“ řekl Kuf Radiožurnálu.

Soutěži, která se poprvé v historii uskutečnila na stejném stadionu, vládl od úvodního šermu šestadvacetiletý Choong. V běžeckém finiši porazil Egypťana Ahmade Aldžandje a po stříbru z předloňského mistrovství světa zaznamenal největší úspěch kariéry. Na předchozích hrách v Riu skončil desátý.

Čtyřiadvacetiletému Vlachovi, který musel v dubnu po pádu z koně na operaci s ramenem, se sobotní vstup do soutěže příliš nepovedl, po plavání a šermu byl až sedmadvacátý. V parkuru si v sedle Faromea jako jeden ze tří jezdců připsal maximální možný počet bodů a polepšil si na 19. místo. V závěrečné kombinaci předvedl nejrychlejší čas ze všech, výkonem 670 bodů překonal i olympijský rekord.

O šest let starší Kuf, jehož v přípravě trápilo koleno, po šesté příčce ve čtvrtečním základním kole šermu zahájil hlavní část soutěže 16. místem v plavání. V bonusovém šermířském kole žádný další bod nepřidal.

Parkur, který před pěti lety v Riu nedokončil a celkově obsadil poslední 36. místo, na koni Crackyfy Z zajel čistě. Za překročení časového limitu se mu odpočetlo šest bodů, v průběžném pořadí si polepšil o čtyři příčky.

Šestadvacetiletý Choong navázal na páteční triumf krajanky Kate Frenchové. Na jejich úspěších má podíl i bronzový z OH 1976 v Montrealu Jan Bártů, který je od roku 1998 šéftrenérem britské reprezentace. Největším úspěchem českého moderního pětiboje je zlato Davida Svobody z OH 2012 v Londýně.

Moderní pětiboj:
Muži: 1. Choong (Brit.) 1482 b., 2. Aldžandj (Eg.) 1477, 3. Čun Ung-te 1470, 4. Čung Čin-hwa (oba Kor.) 1466, 5. Vlach (ČR) 1462, 6. Marosi (Maď.) 1461, 7. Prades (Fr.) 1458, 8. Kuf (ČR) 1455.

kaj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme