Pogačar ovládl už čtvrtou etapu na letošní Tour de France. Přiblížil se zisku historického doublu

Slovinský cyklista Tadej Pogačar vyhrál předposlední horskou etapu Tour de France a po letošním triumfu na Giru d'Italia má na dosah i třetí celkové vítězství v nejslavnějším závodě. Oba podniky Grand Tours v jedné sezoně naposledy ovládl Ital Marco Pantani v roce 1998.

Video Isola (Francie) (Aktualizováno: 19:06 19. 7. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tadej Pogačar slaví čtvrté etapové vítězství na letošní Tour de France

Tadej Pogačar slaví čtvrté etapové vítězství na letošní Tour de France | Foto: Manon Cruz | Zdroj: Reuters

Před sobotní horskou etapou a závěrečnou nedělní časovkou v Nice vede Pogačar před obhájcem titulu z posledních dvou let Dánem Jonasem Vingegaardem už o 5:03 minuty. Třetí Belgičan Remco Evenepoel ztrácí 7:01 minuty.

Pogačar zaútočil v závěrečném stoupání 144,6 km dlouhé devatenácté etapy z Embrunu do lyžařského střediska Isola 2000 a postupně předstihl všechny jezdce, kteří v úniku strávili celý den. Druhého Američana Mattea Jorgensona porazil o 21 sekund a připsal si čtvrtou letošní a celkově patnáctou výhru na Tour. Třetí skončil s odstupem 40 sekund Brit Simon Yates.

Vingegaardův pomocník do hor Jorgenson přišel o šanci na premiérové vítězství v závodě Grand Tour dva kilometry před cílem. Ve skupině uprchlíků předtím zaútočil po nájezdu do závěrečného šestnáct km dlouhého stoupání do Isola 2000. Všechny kolegy z úniku setřásl, skvěle jedoucímu Pogačarovi ale neodolal.

„Udělali jsme to přesně tak, jak jsme to plánovali, včetně mého útoku. Vyšlo to na 100 procent,“ pochvaloval si Pogačar. „Na posledních dvou kilometrech už jsem měl dost. Když jsem dostihl Carapaze a Simona Yatese, byl jsem na hraně sil. Ale když jsem viděl, že i Matteo už trochu ztrácí, ještě jsem zabral,“ popsal závěrečný boj. „A když jsem ho předjížděl a trochu jsem nastoupil, úplně jsem si nohy oddělal. Myslel jsem, že mě ještě dojede a porazí ve sprintu. Byl dneska vážně skvělý, klobouk dolů před ním a všemi ostatními z úniku.“

Slovinskému suverénovi v závěrečném stoupání diktovali tempo jeho pomocníci Adam Yates a Joao Almeida, kteří v generálce na Tour ovládli závod Kolem Švýcarska. Tím postupně ze skupiny hlavních favoritů odpadla řada jezdců včetně Evenepoelova pomocníka Jana Hirta.

Pětadvacetiletý Pogačar nastoupil necelých devět kilometrů před cílem a dvojice rivalů Evenepoel, Vingegaard na jeho útok nereagovala. Společně pak dojeli s mankem 1:42 minuty na pátém a šestém místě a po průjezdu cílem si potřásli rukou.

Carapaz v puntíkách

Další zápis do historie zaznamenal v pátek čtvrtý Richard Carapaz, který už na letošní Tour jako první Ekvádorec v historii jel ve žlutém dresu lídra a jako první vyhrál etapu. Jako první ekvádorský cyklista oblékl po páteční etapě puntíkatý dres nejlepšího vrchaře.

Do čela hodnocení se dostal díky vítězství na horské prémii mimořádné kategorie na nejvyšším bodě celého 111. ročníku Cime de la Bonette v nadmořské výšce 2801 metrů.

V sobotu peloton čeká poslední prověrka v Alpách. Po startu v Nice čekají jezdce na trase dlouhé 132,8 km čtyři vrchařské prémie, cíl bude na poslední z nich na Col de la Couillole 1676 metrů nad mořem. V neděli Tour uzavře kopcovitá časovka z Monaka do Nice, která letos v itineráři nahradila kvůli vrcholícím přípravám na olympijské hry v Paříži tradiční sprinterský dojezd na bulváru Champ-Élysées, kdy už se na celkové pořadí neútočilo.

Richard Carapaz je prvním Ekvádorcem, který oblékl dres pro nejlepšího vrchaře na Tour de France | Foto: Manon Cruz | Zdroj: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme