Rekapitulace Kolem Švýcarska: závod ovládli ‚luxusní domestici‘, Bernal se blíží své formě před nehodou

Cyklistický peloton má za sebou generálku před Tour de France. Osmidenní etapový závod Kolem Švýcarska byl pro mnohé cyklisty významnou prověrkou před blížícím se 111. ročníkem nejslavnějšího závodu světa. Celkové pořadí ve Švýcarsku opanovali jezdci týmu UAE Emirates. Vysoko se umístil také Egan Bernal, který se dva roky po tragické nehodě vrací do formy. Jediný Čech v závodě Pavel Bittner skončil na 118. místě.

Video Ženeva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Yates a Joao Almeida opanovali etapový závod Kolem Švýcarska

Adam Yates a Joao Almeida opanovali etapový závod Kolem Švýcarska | Foto: Jan De Meuleneir / Panoramic | Zdroj: ČTK

Celkovou klasifikaci závodu ovládl Adam Yates, který hájí barvy týmu UAE Emirates. Druhý skončil jeho stájový kolega Joao Almeida. Oba cyklisté předčili obhájce vítězství Mattiase Skjelmoseho, který skončil třetí. Jezdci UAE ovládli čtyři z osmi etap letošního ročníku. Oba si připsali dvě vítězství, pokaždé dojeli buď bok po boku, nebo jeden za druhým s několikavteřinovým odstupem.

Oba cyklisté bezpochyby potěšili svého týmového kolegu Tadeje Pogačara, kterému budou na nadcházející Tour de France sloužit jako domestici. Jejich činnost bude spočívat v plnému podřízení se pokynům slovinského cyklisty, který bude usilovat o sesazení Jonase Vingegaarda ze žlutého trůnu, a zároveň o historický double, jelikož už letos ovládl třítýdenní Giro d’Italia.

Adamu Yatesovi s Almeidou se často přezdívá „luxusní domestici“, jelikož by mohli v jiných týmech potenciálně jezdit v roli lídrů. Ve stáji UAE se ale vše zejména na etapových závodech přizpůsobuje Pogačarovi. Nejen tito dva cyklisté tak představují obrovskou sílu, která bude nejen na nadcházející Tour hrozbou pro všechny další týmy, které budou chtít ovládnout celkové pořadí.

Návrat po srážce s autobusem

Velký návrat do profesionálního pelotonu zažívá Kolumbijec Egan Bernal z týmu INEOS Grenadiers, který na závodě Kolem Švýcarska skončil celkově čtvrtý. Jezdec, který v roce 2019 ovládl Tour de France jako třetí nejmladší cyklista v historii, a o dva roky později opanoval Giro d‘Italia, zažívá průlomovou sezonu v kariéře.

Na začátku roku 2022 totiž během tréninku narazil do autobusu a nebylo jisté, zda budou jeho těžká zranění slučitelná se životem, potažmo jestli se vůbec někdy vrátí do sedla. Učil se znovu chodit a později i jezdit na kole. V minulé sezoně se vrátil k závodění, dokončil Tour i španělskou Vueltu.

Letos dostal od týmových funkcionářů na výběr, jakého závodu se chce zúčastnit. Bernal zvolil přípravu na nejslavnější závod světa. Nominaci na něj stále nemá jistou, ale jeho dosavadní výkony v sezoně dokazují, že je zpět ve formě. Kdy a zda se vrátí na úroveň, ve které dokázal opanovat třítýdenní závody, ukáže až čas. 

České barvy ve Švýcarsku

Jediným českým zástupcem na závodě Kolem Švýcarska byl jednadvacetiletý Pavel Bittner. V barvách stáje DSM-firmenich PostNL dokončil závod s náročným horským profilem 118. v pořadí. Především byl k ruce stejně starému týmovému lídrovi na celkové pořadí Oscarovi Onleymu, který se ale vracel po zranění, navíc absolvoval první závod sezony ve vysokých nadmořských výškách.

Karolína Laura Hornová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme