Australská smůla Petry Kvitové. Může stoupat žebříčkem, ale zase není zdravá

Měla za sebou dlouhou a kvalitní přípravu, ale to, co natrénovala, zatím nemůže ukázat. Tenistku Petru Kvitovou zabrzdila hned na začátku sezóny virová infekce, kvůli které musela v Austrálii zrušit první z naplánovaných turnajů. I tak má stále šanci, že by mohla ještě u protinožců začít vylepšovat svou pozici na žebříčku, ve kterém je teď nejníže za poslední roky.

Sydney Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenistka Petra Kvitová

Tenistka Petra Kvitová | Zdroj: Reuters

Petře Kvitové v posledních letech není souzeno uspět v oblíbené Austrálii. Minulý rok tam kvůli silně pořezané ruce vůbec necestovala, předloni dorazila zesláblá po žaludečních a střevních potížích, které ji těsně před tím přepadly na turnaji v Číně. I letos přicházejí nečekané potíže, ke smůle tenistky v době, kdy měla za sebou po delší době kompletní předsezonní přípravu.

Přes hrůznou událost se dokázala vrátit na kurty. Tenistka Petra Kvitová prožila neuvěřitelný rok

Číst článek

„Od trenérů jsem dostávala docela dost do těla. Jak v kondiční, tak v tenisové přípravě jsme udělali spoustu práce. Doufám, že se to projeví na kurtech,“ přiznávala  Radiožurnálu ještě před cestou do Austrálie Petra Kvitová.

Kvůli virové infekci zatím ještě nemohla v soutěžním zápase profesionálního okruhu WTA ukázat, co v závěrečných měsících roku natrénovala. Tak snad už příště. Dalšími naplánovanými turnaji jsou Sydney - a pak grandslamové Australian Open v Melbourne, které začne za 13 dní.

Úspěch na těchto akcích, hlavně na té významnější, by se tenistce náramně hodil. I třeba kvůli postavení na žebříčku. „Zase na sebe nechci dávat tlak. Vím, co to se mnou vždycky dělá. Chtěla bych být trošku uvolněnější,“ přemýšlí.

Jako v roce 2011

Petra Kvitová je teď na konci třetí desítky světového žebříčku a podobně nízko v pořadí byla naposledy před sedmi lety. Do Australian Open 2011 tenkrát vstupovala jako osmadvacátá hráčka světa a díky předchozímu triumfu v Brisbane se ještě na poslední chvíli vešla mezi nasazené singlistky grandslamového turnaje.

„Tím, že jsem nasazená, je to lepší, že nemusím jít na nějakou nasazenou hned. Určitě budu favoritka, ale nesmí se nic podcenit,“ říkala tenkrát Petra Kvitová, když ještě netušila, že ji čeká životní sezona s několika velkými turnajovými tituly včetně toho nejslavnějšího wimbledonského.

Je otázkou, jestli ještě může česká tenistka zažít podobně úspěšný rok, jaký byl ten 2011. Navzdory aktuálním zdravotním komplikacím má ale velmi solidní šance, že může podobně jako tenkrát významně stoupat světovým žebříčkem. Kvůli loňské pauze neobhajuje až do květnového Roland Garros žádné body a třeba ještě v Austrálii by nějaké mohla získat.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme