Čeští tenisté si poprvé přivezli do zahraničí vlastního kuchaře

Mohou mít starosti s dlouhými duely na pomalejším povrchu, s nebezpečným soupeřem a třeba i s návratem po delší zápasové přestávce. Ale minimálně jednoho se bát čeští tenisté při čtvrtfinále Davisova poháru nemusejí. V kazašské Astaně rozhodně nebudou trpět hlady, protože si vůbec poprvé v historii přivezli na utkání do zahraničí svého kuchaře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Černý, kuchař českého daviscupového týmu, který doprovodil do Astany

Tomáš Černý, kuchař českého daviscupového týmu, který doprovodil do Astany | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

Tomáš Černý dělá šéfkuchaře v restauraci, kam chodili tenisté a tenistky po velkých výhrách, ale to není hlavní důvod, proč je teď s obhájci titulu v Kazachstánu. Předchozí výpravy Rakušanů či Švýcarů přepadly při zápasech v Astaně střevní potíže, a tak je teď český tým o jednoho muže početnější.

„Přivezl jsem si akorát svoje nože a rondon. Většina lidí si myslí, že mají ostré nože, ale když já pak vytáhnu ty svoje…,“ směje se Tomáš Černý.

Další náčiní nechal doma. V rezidenci českého velvyslance, kam hráči chodí na večeři, má plně vybavenou kuchyň. Vezl jen pár surovin, které by se tady v Astaně špatně sháněly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Jaroslava Plašila z kuchyně českých tenistů v Astaně, které velí kuchař Tomáš Černý

„Dovezli jsme si svoje prosciutto, olivový olej, balzamika a různé další maličkosti,“ říká kuchař, který pracoval už ve dvou restauracích ozdobených michelinskými hvězdami. Teď pro změnu hvězdám vaří. A prý v tomto případě neplatí, že vrcholový sportovec rovná se nepříliš pestrá strava.

„Pro mě bylo překvapení, že oni jedí úplně všechno. Není to, že by se žinýrovali, jedí prostě, na co mají chuť. Úplně nejlepší je prosciutto, mozzarella a jakákoli část masa, která se dá ogrilovat. A polívky. To nemyslím nějak namyšleně, ale je fakt, že největší zájem je tu o tenis a o to jídlo. Když přijdou do šatny, hned se ptají, řešíme, co se bude jíst další den, co budou chtít. Velí tomu Radek Štěpánek a pan Navrátil.“

A pokud možno se snaží Radku Štěpánkovi, Jaroslavu Navrátilovi i dalším tenistům splnit všechna přání.

„Dnešní menu jsou tři druhy sendvičů, celozrnný chléb, prosciutto, mozzarella, dělal jsem ráno rostbíf, vařil jsem i polévku, poručili si celestýnské nudle. Máme jednoduché menu, večer bude kuře na paprice,“ popisuje Černý.

„Tomáš vaří úplně skvěle, máme s ním zkušenosti už z dřívějška,“ pochvaluje si umění kuchaře Lukáš Rosol, který se bude pro změnu snažit, aby platilo to, že mají tenisté Tomáše Černého spojeného s výhrami.

Jaroslav Plašil, Tereza Jelínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme