Čeští tenisté si poprvé přivezli do zahraničí vlastního kuchaře
Mohou mít starosti s dlouhými duely na pomalejším povrchu, s nebezpečným soupeřem a třeba i s návratem po delší zápasové přestávce. Ale minimálně jednoho se bát čeští tenisté při čtvrtfinále Davisova poháru nemusejí. V kazašské Astaně rozhodně nebudou trpět hlady, protože si vůbec poprvé v historii přivezli na utkání do zahraničí svého kuchaře.
Tomáš Černý dělá šéfkuchaře v restauraci, kam chodili tenisté a tenistky po velkých výhrách, ale to není hlavní důvod, proč je teď s obhájci titulu v Kazachstánu. Předchozí výpravy Rakušanů či Švýcarů přepadly při zápasech v Astaně střevní potíže, a tak je teď český tým o jednoho muže početnější.
„Přivezl jsem si akorát svoje nože a rondon. Většina lidí si myslí, že mají ostré nože, ale když já pak vytáhnu ty svoje…,“ směje se Tomáš Černý.
Další náčiní nechal doma. V rezidenci českého velvyslance, kam hráči chodí na večeři, má plně vybavenou kuchyň. Vezl jen pár surovin, které by se tady v Astaně špatně sháněly.
Reportáž Jaroslava Plašila z kuchyně českých tenistů v Astaně, které velí kuchař Tomáš Černý
„Dovezli jsme si svoje prosciutto, olivový olej, balzamika a různé další maličkosti,“ říká kuchař, který pracoval už ve dvou restauracích ozdobených michelinskými hvězdami. Teď pro změnu hvězdám vaří. A prý v tomto případě neplatí, že vrcholový sportovec rovná se nepříliš pestrá strava.
„Pro mě bylo překvapení, že oni jedí úplně všechno. Není to, že by se žinýrovali, jedí prostě, na co mají chuť. Úplně nejlepší je prosciutto, mozzarella a jakákoli část masa, která se dá ogrilovat. A polívky. To nemyslím nějak namyšleně, ale je fakt, že největší zájem je tu o tenis a o to jídlo. Když přijdou do šatny, hned se ptají, řešíme, co se bude jíst další den, co budou chtít. Velí tomu Radek Štěpánek a pan Navrátil.“
A pokud možno se snaží Radku Štěpánkovi, Jaroslavu Navrátilovi i dalším tenistům splnit všechna přání.
„Dnešní menu jsou tři druhy sendvičů, celozrnný chléb, prosciutto, mozzarella, dělal jsem ráno rostbíf, vařil jsem i polévku, poručili si celestýnské nudle. Máme jednoduché menu, večer bude kuře na paprice,“ popisuje Černý.
„Tomáš vaří úplně skvěle, máme s ním zkušenosti už z dřívějška,“ pochvaluje si umění kuchaře Lukáš Rosol, který se bude pro změnu snažit, aby platilo to, že mají tenisté Tomáše Černého spojeného s výhrami.