Začíná podzimní etapa Flory Olomouc. Představí i rodokmeny neznámějších jablek
Na 350 vystavovatelů a pěstitelů ovoce a zeleniny se představí na podzimní etapě výstavy Flora Olomouc. Začíná právě dnes. A pokud to nestihnete, můžete na olomoucké výstaviště zajít až do neděle.
V hlavní expozici se představí nejlepší domácí pěstitelé ovoce a zeleniny. Součástí bude i přehlídka dýní. Pestrobarevné chryzantémy pak doplní aranže v podobě květinových hodin.
Návštěvníci podzimní Flory se mohou těšit i na přehlídku krajových odrůd ovoce, druhů zelenin, včelařské výrobky, výstavku hub, zahrádkářskou a mykologickou poradnu i sklípek s moravskými víny a burčákem.
Pod názvem Spanilá cesta jablečných šlechticů představí zahrádkáři unikátní projekt - rodokmeny těch nejznámějších druhů jablek, třeba oblíbené žňovky, nebo odrůdy Průsvitného letního.
Milovníci květin by neměli vynechat prohlídku pěti olomouckých kostelů. Svou dovednost tam porovnají mezinárodní týmy těch nejlepších aranžérů.
Součástí podzimní Flory je i festival gastronomie včetně nabídky krajových specialit a zdravých potravin. Vařit se bude podle dýňových receptů a mladí kuchaři tu poměří síly v gastronomické soutěži. Hlavní surovina je podle manažerky soutěže Jany Jíravové dopředu daná:
„Vždycky se koná pod patronací Asociace kuchařů a cukrářů ČR a vždy se snažíme zapojit nějaký zapojený výrobek. Takže letos je téma pokrm, které osahuje džem z brusinek.“
Mimo výstavní pavilony si mohou návštěvníci vybrat z nabídky zahrádkářských potřeb a milovníci pálenek se už určitě chystají na sobotní vyhlášení soutěže o nejlepší ovocnou pálenku. Odborná porota letos vybírala z 358 vzorků a nejexotičtějším z nich byla cibulovice.