S příchutí kávy nebo kaviáru. V Belgii se ochutnávala netradiční piva, Češi letos chyběli
Pivo, to není jen plzeňský ležák. Chmelový mok má nepřeberné množství variací a chutí, na jejichž rozvíjení se většinou zaměřují malé řemeslné pivovary. Ty nejkreativnější si dávají každý rok dostavení na Festivalu inovativních piv v belgické Lovani.
„U vchodu jsem dostal malou papírovou taštičku s ochutnávací skleničkou, několika žetony a vodou na zapíjení. A můžu vyrazit ochutnávat,“ hlásí z festivalu zpravodaj a velký milovník piva Filip Nerad.
„Chceme v Belgii ukázat, že kreativní pivovary jsou po celém světě. Ty nejlepší z nich sem každý rok zveme. Loni jsme tu měli dva pivovary i z České republiky. Je to hlavně o nových kombinacích a chutích,“ vylíčil ještě před sestoupením do útrob historického pivovaru organizátor festivalu Andre Jenssens.
Lovaňská přehlídka netradičních piv se koná v původním, dnes už nepoužívaném sídle jedné známé belgické značky. Průkopnická piva se tu ochutnávají mezi starými varnami a stáčírnami.
A jaké by vám Andre doporučil? „Rozhodně ochutnejte piva od amerického pivovaru Purpose. Vaří fantastická piva a každý týden přichází se třemi až čtyřmi novinkami. Ty musíte vyzkoušet.“
„Všechno je u nás založené na chutích. Vytváříme chutě, ne pivní styly. A každé pivo děláme vždy jen jednou,“ říká jeden z majitelů pivovaru Zach a čepuje zpravodajovi jejich pivo Koffie Boon. K překvapení je to ale světlé pivo, které vůbec nevypadá jako káva. Po ochutnání zpravodaj musí říct, že dělá čest svému jménu, protože chutná výrazně po kávě.
„Máme vlastní pražírnu, kde si kávová zrna na tohle pivo sami pražíme nad ohněm z jabloňového dřeva,“ dodává majitel. „Je to zajímavé pivo. Chutná úplně jinak než rakouská nebo česká piva,“ pochválil dílo amerických pivovarníků jeden ze stovek návštěvníků, Rakušan René.
V Lovani jsou k ochutnání aly, stouty i silné bocky. Nechybí ani belgická ovocná piva jako anarchistické třešňové, které přivezl Jef Goetelen. „Je to tmavý porter, který vaříme před dozráváním kyselých třešní. Ty pak dáváme přímo ze stromů rovnou do sudů s pivem a necháváme je něm louhovat osm měsíců.“
U stánku ruského minipivovaru Red Button narazil zpravodaj asi na největší specialitu letošního ročníku festivalu inovativních piv. Pivo s přísadou kaviáru.
„Chtěli jsme uvařit něco mimořádného k našim druhým narozeninám. Máme kamaráda, který je šéfkuchařem v restauraci, a ten nám s tím spojením pomohl. Nebylo to jednoduché, ale jsme na tohle pivo pyšní,“ říká hrdě sládek Daniel Slušlajev. Pokud byste pivo s rybími jikrami nikdy nepili, můžeme vás uklidnit. Typická chuť kaviáru v tomhle světlém žitném pivu vůbec cítit není.