Jak vybrat automatický kávovar? Malé modely se rychle zanášejí. Hlučnost není zásadní

Na co si dát pozor při nákupu kávovaru? V pořadu Radioporadna jsme se zeptali odborníka Jiřího Sýkory, který se mezi kávou a kávovary pohybuje více než třicet let. Lidé řeší hlavně konzistenci kávy, jakou pěnu káva vytvoří. Proto je důležité při nákupu zjistit, jaké jsou možnosti gramáže kávovaru.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barista (ilustrační foto)

Barista (ilustrační foto) | Foto: Jonathan Lin

Jsou kávovary, které mají možnost nastavení síly kávy od jedné do tří, někdy tam najdete sedm stupňů síly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč je tak důležitý mlýnek? A jak často čistit automatický kávovar? Poslechněte si v záznamu pořadu

„Ale na to nekoukejte. Důležité je, kolik kávy je automat schopen navážit do jednoho šálku. Některé automaty nabízejí maximum sedm až osm gramů kávy na jeden šálek. Pokud jste zvyklí dělat si kafe kolem osmdesáti mililitrů, tak tahle gramáž nestačí. Doporučuji sedmnáct gramů kávy na takový šálek. Pak má tato káva úplně jinou pěnu a je dobrá,“ vysvětluje Jiří Sýkora. 

Menší rozměr není výhodou

„Z praxe máme zjištěno, že lidé chtějí malý kávovar, nechtějí, aby jim v kuchyni zabíral místo. Ale pozor, třicet let děláme servis na kávovary, a máme zjištěno, že v těch malých se drží velké vlhko, a tím pádem plísně. Zevnitř vypadají tyto kávovary hrůzostrašně.“

„Kromě toho, že se ve zmenšených prostorách drží více vlhkosti, násobí se i riziko poškození elektroniky. Musí se tam totiž vejít mechanika, bojler, čerpadlo, ventily, centrální jednotka,“ vyjmenovává odborník.

Klimatické změny zvyšují ceny kakaa i kávy. Farmáři mají pěstovat rýži bez vody, nabádá analytička

Číst článek

Hlučnosti kávovaru by se Jiří Sýkora nebál. Některý mlýnek může být trochu hlučnější, ale příprava kávy netrvá tak dlouho. Mnohem důležitější je podle něj, aby mlýnek dobře mlel a uměl vytvořit i velmi jemnou kávu. To je podstata kávovaru.

Co do kávovaru nepatří?

„Co bych ale nejraději zakázal, to je příprava mleté kávy. Všechny automatické kávovary tuhle možnost sice nabízejí, ale proč? Předností kávovarů je, že kávu melou. Mletou kávou si zanesete do přístroje další nečistotu a plísně. Proto bych přípravu předem umleté kávy vyloučil,“ uzavírá odborník Jiří Sýkora.

Proč je tak důležitý mlýnek? A jak často čistit automatický kávovar? Poslechněte si v záznamu pořadu výše.

Jitka Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme