Zastupitelka Drápalová, náměstek primátora Hřib, radní Zábranský či předseda Prahy sobě Scheinherr. Ti všichni se ocitli v hledáčku reklamní agentury Advertes, která sbírala informace o jejich životě.
„Důležité je, kolik kávy je automat schopen navážit do jednoho šálku. Pokud jste zvyklí dělat si kafe kolem osmdesáti mililitrů, tak sedm až osm gramů kávy nestačí,“ říká Jiří Sýkora.
V tomhle letním seriálovém hitu, který na začátku října konečně dorazil na český stream, se nezdravé návyky mění podstatně hůř než postup při přípravě domácího pečiva.
Požár v národním parku Českém Švýcarsku je katastrofou pro celý region. Obzvlášť dotčení jsou, ale lidé v pohostinství, kteří se teprve nyní vzmáhají z dvou let covidu.
„Sektor hotelnictví a restaurací má vysoké náklady, na které není žádný příspěvek. Pokud si je posčítáte, tak se blíží až 50 procentům obratu,“ říká rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.
Přestože se Írán v těchto týdnech potýká s novou vlnou nákazy koronavirem, zůstávají jeho obyvatelé nesmírně pohostinní. Na svých cestách to poznává expedice Tatra kolem světa 2.
Dobrá gastronomie se začíná rozšiřovat i mimo centrální Prahu. V Dejvicích a Bubenči je opravdu kam zajít, nedávno otevřené podniky jsou opravdové gastropecky.
Devět hostů z deseti bere spropitné jako výraz toho, že bylo vše v pořádku, dvě třetiny ho rozhodně nedávají automaticky, ale až podle toho, zda si ho obsluha zaslouží.
Pivo bez účtenky, členské příspěvky a komorní atmosféra. Tak ve zkratce vypadají tzv. klubové pivnice, které na vesnicích i ve městech nahrazují klasické hospody. Nevztahuje se na ně elektronická evidence tržeb (EET) ani zákaz kouření, který začne platit letos v květnu. Jen Klub labužnických pohodářů má přes 7000 členů sdružených v 62 klubovnách po celém Česku.
Všechny restaurace v České republice by měly být nekuřácké. Poslanci na druhý pokus schválili vládní návrh protikuřáckého zákona. Hospody nebudou smět zřizovat ani oddělené kuřárny. Tabákový kouř by měl úplně zmizet také z barů, vináren nebo kaváren od konce května.
Hygienici letos od ledna do března uskutečnili 4443 kontrol v provozovnách veřejného stravování. Zkontrolovali při nich 4091 podniků, sedm z nich nařídili do odstranění zjištěných závad uzavřít.
Ve Francii se připravuje zákon, který má změnit systém odměňování číšníků a servírek. Týká se to zejména spropitného. Doposud měl obsluhující personál spropitné jako součást platu, nová úprava to má změnit a učinit část odměny závislou na spokojenosti a štědrosti zákazníků.
Restaurace v Česku se s příchodem teplých dnů potýkají s každoročním náporem zákazníků, někde ale o noční život očividně příliš nestojí. V Bruntále například platí od jara vyhláška omezující provoz pohostinských zařízení. Ve všední den začíná zákaz o půlnoci a v pátek a v sobotu ve dvě ráno. Nespokojení majitelé podniků i jejich hosté proto sepsali petici. Mají prý už stovky podpisů. Vedení města ale tlaku zatím odolává.
Víc než polovina tuzemských restauratérů si nepřeje úplný zákaz kouření v jejich podnicích. Považovali by ho dokonce za omezení svobody podnikání. S návrhem na vyloučení cigaret z barů, hospod a restaurací přišel poslanec Boris Šťastný. Podle něj mají na čistý vzduch nárok zaměstnanci zmíněných podniků i jejich návštěvníci. A podobně to vidí i veřejnost. Podle posledních průzkumů podporuje zákaz kouření na 70 procent respondentů. Před čtyřmi lety jich byla polovina.
Na Vysočině a v Jihočeském kraji nejvíc šidí hosty v restauracích. Zjistila to Česká obchodní inspekce při svých lednových kontrolách. Právě v těchto dvou regionech špatně dopadlo devatenáct z pětadvaceti stravovacích zařízení.
V řadě českých restaurací bychom se prý měli mít stále na pozoru. Upozornila na to dnes Česká obchodní inspekce. Nesrovnalosti zjistila při lednové kontrole tří stovek pohostinství. V celé třetině případů buď neseděl účet, nebo bylo ošizené jídlo a pití. Pokuty ale ČOI rozdala malé - celkem asi osmdesát tisíc korun.