Restaurace v Miami, kde jste celebritou, se jmenuje Joe's Stone Crab

Chystám se sem zajít už hodně dlouho. Tuto ikonickou restauraci jsem sice už jednou navštívila, ale stoly v hlavním sále byly tehdy beznadějně obsazeny a zamluveny po celý čas mé dovolené. Tehdy jsem aspoň zašla do vedlejšího bistra, které nabízelo podobné pochoutky do papírových krabiček. I tohle byl zážitek.

Gastroglosa Dagmar Heřtové Miami Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Joe´s Stone Crab restaurant má otevřeno pouze v sezoně krabů od října do května

Joe´s Stone Crab restaurant má otevřeno pouze v sezoně krabů od října do května | Zdroj: Dagmar Heřtová

Tentokrát jsem, nepoučena z prvního nezdaru, přišla opět bez rezervace a první reakce číšníka u „recepčního stolku“ mě málem přivedla do stavu šílenství. Po dotazu u recepce a mé odpovědi, že rezervaci nemáme, nasadil číšník zdrcený výraz a pro jistotu se podruhé zeptal, zda se nemýlím.

Nečekal na další odpověď, ale změnil výraz na dobráka, který je vždy nápomocen, „MeToo-ově“ na mě mrknul okem a řekl, že se kolega pokusí o nemožné.

Když jsem přišla do restaurace, bylo úplně plno. Rezervace se dělá dva měsíce dopředu | Zdroj: Dagmar Heřtová

Kolega si nezapomněl přihřát polívčičku, zamračeně koukal do monitoru, vzápětí nahradil masku tragéda úsměvem, také mrknul a už nás usazoval na snovém místě, s výhledem na celou obrovskou restauraci, s pohledem na otevřenou kuchyni a s výhledem z okna ven na Washington Ave, kudy procházeli lidé mířící na nedalekou pláž.

Nechce se mi věřit, sedím ve slavné krabí restauraci v Miami!

Muž a krab

Klubko příběhu této restaurace se začalo odvíjet díky Joseph Weissovi a krabům, které nikdo nechtěl. Joe s manželkou Jennie byli maďarského původu a začali svůj americký sen v New Yorku. On jako číšník a ona vařila v malých restauracích. Na doporučení lékaře se v roce 1913 vydal do Miami léčit svoje astma.

Dagmar Heřtová

Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po
recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest. Vybrané gastroglosy vyšly v knižní podobě pod názvem Vidličkou po mapě

Otevřeli si malý stánek, kde vařili především obědy. Už v roce 1918 si koupili přízemní domek, na přední verandu umístili několik stolů se židlemi a hospodu nazvali Joe's Restaurant.

Jennie obsluhovala, Joe vařil a vzhledem k tomu, že široko daleko nebylo na pláži podobné restaurační zařízení, začalo se jim dařit, ale na zlatou žílu ještě nenarazili, to mělo teprve nastat.

Pomohla náhoda

V roce 1921 bylo v Miami vybudováno akvárium s cílem mořského výzkumu. Jeden ze zaměstnanců zašel do restaurace na snídani a mezi řečí se zeptal Joa, jestli zkusil vařit „stone“, skalnaté kraby.

Byla jich plná zátoka a nikdo si jich nevšímal, prý se nedali jíst. V té době se v restauraci podávaly hlavně langusty a ryby, ale to Joea neodradilo od pokusů kraby připravit, aby je mohl nabízet v restauraci. Zkoušel mnoho způsobů, až nakonec dospěl k poznání, že nejlepší jsou uvaření ve slané vodě.

Aniž by to tušil, právě v ten okamžik narazil na mýtickou zlatou žílu!

Můžete si pochutnat také na jiném krabovi nebo na krevetách | Zdroj: Dagmar Heřtová

Při přípravě dnešní gastroglosy jsem vyhledala slova jeho syna Jesseho, který dal k dobru vzpomínku:

„Můj táta hodil kraby do vroucí vody. Zátoka jich byla plná! Když jsme je začali podávat chlazené a nasekané s bramborami, zeleninovým salátem a majonézou, měli jsme okamžitý úspěch. Účtovali jsme sedmdesát pět centů za čtyři nebo pět krabů, dvacet pět centů za brambory a dvacet pět centů za salát. A takto připravené je máme na jídelníčku dodnes. Bylo to jako výhra v jackpotu!“

Jesse se zapomněl zmínit, že tím vítězným druhým jackpotem byl on sám. Byl to velmi společenský a nadaný muž a tím dokázal přilákat do stále se rozrůstající restaurace VIP návštěvníky.

Sezení venku je příjemné, ale atmosféra restaurace má své kouzlo | Zdroj: Dagmar Heřtová

Sezení venku je příjemné, ale atmosféra restaurace má své kouzlo | Zdroj: Dagmar Heřtová

Kdo si tady pochutnával

Začnu tím, že jsem si tady pochutnávala já, a mohu potvrdit, že maso z klepet „stone crab“ je jedinečným gurmánským zážitkem. Chápu všechny vyznavače chutí, kteří sem už více než 100 let chodili a chodí na snídani, oběd nebo večeři.

Vím, já určitě nebudu v historii Joe’s Stone Crab hrát žádnou roli, ale tu svou si tady zahrál James Bond (Sean Connery) v bondovce Goldfinger, kde si 007 užil „nejlepší jídlo v životě“, přičemž inspirací byla právě tahle ikonická restaurace. Musím podotknout, že jsem měla s Bondem dost společného, oba jsme si pochutnali a oba jsme měli při jídle kolem krku bílý bryndák…

Rád sem na večeři zašel i mafián Al Capone. Ten se údajně dostal do rozepře s Joeovou manželkou Jennie a skončilo to tak, že jí pravidelně na Den matek posílal kytici.

Pokud čekáte na stůl, můžete si zatím něco objednat v baru | Zdroj: Dagmar Heřtová

Když zrovna nelámala rekordy, ráda sem zašla i Amelia Earhartová, známá americká pilotka, která v roce 1928 jako první žena přeletěla Atlantický oceán.

Nepřekonatelný rozhlasový a televizní moderátor Larry King poctil restauraci těmito slovy:

„Kdybych byl požádán, abych jmenoval nejlepší restauraci, ve které jsem kdy jedl během svých sedmdesáti devíti let na této planetě, byl by to Joe’s Stone Crab.“

I v Miami na Floridě si můžete dát vepřo-knedlo-zelo a pochutnat si na něm!

Číst článek

Doufám, že vás nebude unavovat, když přidám ještě několik celebrit, které jsem ale bohužel nepotkala a některé už potkat nemohla. Na krabech a jiných specialitách si zde pochutnávali George H. W. Bush, Muhammad Ali, Madonna, Jackie Gleason, Frank Sinatra a Jennifer Lopezová.

Náš stůl

Stůl, překrytý zářivě bílým bavlněným ubrusem (což mi vždy zvedne náladu), jsme s Petrem dostali na skvělém místě. Jak podotkl: „Přímo strategická pozice.“

Obsluha dorazila během několika minut, já sice nepoznala, zda jde o chlapce či o dívku, ale to nevadilo, protože se o nás dokonale starala, poradila nám se začátečnickým výběrem, a dokonce doporučila tu správnou lahev bílého vína.

Musím uznat, že při takové profesionální pomoci se stoluje hned veseleji a jistěji. Do místnosti, kde jsme seděli, se vejde až 350 hostů, do celé restaurace okolo 500, denně obslouží na 2000 lidí, kteří, dle mého, odcházejí navýsost spokojeni.

Ovšem nejde o žádnou masovou komerční záležitost. Z místní atmosféry a úcty k tradici, až staromódnosti dýchá pocit intimnosti a jedinečnosti a návštěvník si připadá, že právě on je tady pánem.

Nečekejte miniaturní porci ve stylu „molekulárního vaření“, to sem nepatří, tady se vám dostane porce, která vás určitě nasytí a obohatí vaše chuťové buňky o nové zkušenosti. Krabí maso je opravdová lahůdka a tady je servírují studené s domácí majonézou a chilli omáčkou.

Největší hvězdou jídelníčku jsou chlazená krabí klepeta, jejich skořápka je už rozbitá a ke konzumaci stačí dlouhá vidlička a typické Joeovy omáčky. A taky už vím, proč je vidlička tak důležitá: přece kvůli tomu, že se tak jmenuje moje nová kniha VIDLIČKOU PO MAPĚ.

Jídelníček je hodně pestrý a každý se zde „najde“.

Můj závěr patřil slavnému limetkovému dortíku a rozhodnutí, že udělám vše pro to, abych sem zase někdy zašla, a vám, pokud bude příležitost, doporučuji to samé.

Dagmar Heřtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme