Polovinu české roční spotřeby cukru vyrobí cukrovar v Českém Meziříčí. Teď zpracovává loňskou úrodu

Cukrovar v Českém Meziříčí na Rychnovsku zpracoval v právě končící řepné kampani zhruba stejné množství cukrové řepy jako v minulém roce. Svojí produkcí dokáže pokrýt přibližně polovinu roční spotřeby cukru v celé České republice. Cukrové řepy se sklidilo zhruba stejné množství jako v předchozích letech.

České Meziříčí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostkový cukr

Na výslednou cenu cukru bude mít podle ředitele cukrovaru vliv především celosvětová sklizeň | Zdroj: pixabay.com

Řepná kampaň končí v Českém Meziříčí o následujícím víkendu. Začala v září, trvala 137 dní a je tak druhou nejdelší hned po té minulé, která trvala 149 dní. Plán byl zpracovat zhruba milion tun řepy a to se povedlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polovinu české roční spotřeby cukru vyrobí cukrovar v Českém Meziříčí na Rychnovsku

Počasí posledních dnů sice neumožnilo vyčistit pole od řepy úplně dokonale, protože je mokro, ale jsou to jen zanedbatelná čísla, která ten plán nijak zásadně neovlivnila. A podle ředitele cukrovaru Petra Karkoše je cukru dost, výnos je sice průměrný, ale stačí to. Češi spotřebují asi 300 tisíc tun cukru ročně a České Meziříčí jim dokáže zajistit polovinu.

Kvalitu řepy určuje cukernatost a ta se pohybovala kolem 17 procent. Pro srovnání – cukrovar v minulosti zpracovával řepu s obsahem cukru 19 nebo 20 procent, ale také pod 16 procent, takže i tady je to průměr.

Velký vliv na kvalitu řepy má počasí. Ovlivňuje dobu setí, také to, kdy ta rostlina vzejde a i to, kdy dozraje. Potřebuje dostatek slunce, aby se vytvořil dostatek cukru. Cukrové řepě nejvíce škodí prudké změny teplot, uškodit jí mohou i škůdci na polích, třeba hraboši.

Podle Petra Karkoše je špička drahoty v energiích už minulostí a lidé už teď sami v obchodech můžou pozorovat, že je cena cukru nižší než dřív. Na výslednou cenu podle něj bude mít vliv především celosvětová sklizeň.

Adéla Kavříková, baj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme