Polovinu české roční spotřeby cukru vyrobí cukrovar v Českém Meziříčí. Teď zpracovává loňskou úrodu
Cukrovar v Českém Meziříčí na Rychnovsku zpracoval v právě končící řepné kampani zhruba stejné množství cukrové řepy jako v minulém roce. Svojí produkcí dokáže pokrýt přibližně polovinu roční spotřeby cukru v celé České republice. Cukrové řepy se sklidilo zhruba stejné množství jako v předchozích letech.
Řepná kampaň končí v Českém Meziříčí o následujícím víkendu. Začala v září, trvala 137 dní a je tak druhou nejdelší hned po té minulé, která trvala 149 dní. Plán byl zpracovat zhruba milion tun řepy a to se povedlo.
Polovinu české roční spotřeby cukru vyrobí cukrovar v Českém Meziříčí na Rychnovsku
Počasí posledních dnů sice neumožnilo vyčistit pole od řepy úplně dokonale, protože je mokro, ale jsou to jen zanedbatelná čísla, která ten plán nijak zásadně neovlivnila. A podle ředitele cukrovaru Petra Karkoše je cukru dost, výnos je sice průměrný, ale stačí to. Češi spotřebují asi 300 tisíc tun cukru ročně a České Meziříčí jim dokáže zajistit polovinu.
Kvalitu řepy určuje cukernatost a ta se pohybovala kolem 17 procent. Pro srovnání – cukrovar v minulosti zpracovával řepu s obsahem cukru 19 nebo 20 procent, ale také pod 16 procent, takže i tady je to průměr.
Velký vliv na kvalitu řepy má počasí. Ovlivňuje dobu setí, také to, kdy ta rostlina vzejde a i to, kdy dozraje. Potřebuje dostatek slunce, aby se vytvořil dostatek cukru. Cukrové řepě nejvíce škodí prudké změny teplot, uškodit jí mohou i škůdci na polích, třeba hraboši.
Podle Petra Karkoše je špička drahoty v energiích už minulostí a lidé už teď sami v obchodech můžou pozorovat, že je cena cukru nižší než dřív. Na výslednou cenu podle něj bude mít vliv především celosvětová sklizeň.