„Vždycky jsem sprinterka. Pro mě bylo běhání vždycky strašné utrpení,“ přiznává bývalá atletka Barbora Dvořáková. Cukrovku prvního typu jí lékaři diagnostikovali v necelých osmnácti letech.
Ve Švédsku je 4. října speciální datum, slaví se totiž den skořicových šneků. Letos se jedná o pětadvacáté výročí. Na oblíbené sladké pečivo, narazíte téměř všude.
Co se děje při panické atace? Hyperventilující tělo se zbaví oxidu uhličitého a ztrácí kyselost, což vede k zatuhnutí svalů, vysvětluje mimo jiné biochemik platformy Zeptej se vědce.
Opačný vývoj měly zejména brambory, které se dostaly na nejvyšší ceny od začátku roku, a jablka. Celkově ale většina potravin v květnu podle Českého statistického úřadu zlevnila.
Mělo by Česko zavést spotřební daň na slazené nápoje? Ředitelka Svazu výrobců nealkoholických nápojů Veronika Jakubcová a ekonom Jakub Komárek z PAQ Research diskutují v pořadu Pro a proti.
Vyšetřovatelé antimonopolního úřadu zjistili podezřelé zvýšení marží v obchodních řetězcích v obchodu s cukrem. Obchodní přirážky řetězců vystoupaly až přibližně na pět korun na kilogram.
Řepná kampaň začala v září, trvala 137 dní a je tak druhou nejdelší hned po té minulé, která trvala 149 dní. Plán byl zpracovat zhruba milion tun řepy a to se povedlo.
„Na začátku práce s klientem vždy mapujeme motivaci. Klientům kladu otázky jako ‚Co vám zhubnutí přinese, jak se budete cítit, co se změní ve vašem životě?‘,“ vysvětluje proces výživová poradkyně.
Dřevěnou studnu objevili v létě 2018 u Ostrova na Chrudimsku archeologové během záchranného výzkumu pod budoucí dálnicí D35. Odhadované stáří je mezi lety 5256 až 5255 před naším letopočtem.
„Musíte se to ale udělat tak, že zdanění co nejvíc navážete na objem cukru. Tím motivujete lidi, aby pili neslazené nebo méně slazené nápoje. A výrobce, aby je dodávali,“ doporučuje.
Říká vám něco jméno William Mills Wrigley Jr.? Pokud ne, nevadí, ráda vás s ním seznámím. Byl to Američan narozený ve Philadelphii, který na apríla roku 1891 založil společnost Wrigley Company.
Většině včelařů končí letošní sezona. Poslední med už mají vytočený a připravují včelstva na úspěšné přezimování. Medu je ale podle některých méně než loni.
Agentura pro výzkum rakoviny zařadila sladidlo do seznamu 2B, který má zhruba 300 položek. Jsou na něm například kyselina kávová, aloe pravá, práce v textilním průmyslu, povolání hasiče či tesařství.
U zdravého člověka by měla být hodnota glykémie, tedy cukru v krvi, do 5,6. Dostane-li se přes hodnotu sedm, jde už o diabetes 2. typu. Odborníci z laboratoře ale stále častěji vídají i prediabetes.
Bretaňská kulinářská specialita, které místní říkají Gateau Breton, je jednoduchá, trvanlivá i variabilní.
K přípravě slavného koláče vám budou v základu stačit pouhé čtyři ingredience.
Kde je hlavní příčina vysokých cen, není lehké zodpovědět. „V celkové vertikále máme tři hlavní hráče – zemědělce a prvovýrobce, zpracovatele a dodavatele a na konci prodejce,“ popisuje Hindls.
Ministerstvo zaznamenalo podnět, kdy cukr krystal byl v obchodě nabízen ve slevové akci za 32,90 Kč, a cena bez slevy byla 39,90 Kč. Podle Nekuly ale cena v akci byla běžná cena.
„Může to i vypadat, že došlo k nějakému koordinovanému skoku. Obchody totiž před Vánoci zdražily o 14 korun a ve stejný okamžik cukrovary zhruba o 6 korun,“ říká ke skokovému růstu cen ministr Nekula.
Tou nejznámější dobrotou, kterou Poláci na Tlustý čtvrtek konzumují, se během staletí stal pączek nebo chcete-li kobliha. Poláci jich na Tlustý čtvrtek snědí kolem 100 milionů.
Vláda se podívá na ceny potravin od zemědělců po prodejce. „Bude jenom dobře, pokud to udělá někdo nezávislý – nemůže to ale být ministr zemědělství,“ tvrdí prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.
Zdražení přichází pro zákazníky vždy v nejméně vhodnou chvíli, zpravidla v časech, kdy si dotčené zboží nemohou odepřít. Má to cynickou obchodní logiku.
Pohonné hmoty v Česku jsou kvalitnější než v okolních státech, píše Mf Dnes. A regály s cukrem zejí prázdnotou, informují Lidové noviny. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.
45 lidem ze sta tisíc mohou ročně umělá sladidla přinést větší riziko mrtvice. „Nevypadá, že je to moc. Problém je v tom, že sladidla jí strašně moc lidí,“ upozorňuje lékařka Eliška Selinger.