Restaurace na karlovarském festivalu zkontrolovala obchodní inspekce. Pochybila polovina podniků
Nedolité nápoje i špatná váha jídla. To jsou prohřešky, na které narazili kontroloři České obchodní inspekce na filmovém festivalu v Karlových Varech. Prozatím navštívili 30 restaurací a barů. Šidila každá druhá provozovna.
„Dobrý den, já jsem tady u vás na kontrole od České obchodní inspekce,“ takto začíná pro inspektory České obchodní inspekce většina rozhovorů s vedoucími provozoven. Tento týden je pak tato věta často slyšet v Karlových Varech na mezinárodním filmovém festivalu.
První inspekce proběhla v centru Karlových Varů. Vedoucí restaurace Pavel Růžička jí prošel bez větších problémů.
„Ta kontrola proběhla v podstatě bez problému. Míry alkoholu byly naprosto v pořádku. Pouze byla naúčtována jedna položka navíc, a to džbánek vody,“ popisuje Radiožurnálu kontrolu jedna z inspektorek.
Chybějící informace, ale i nedoručené zboží. Téměř 70 procent e-shopů porušilo loni zákon
Číst článek
„Byla doba obědů a servírka ho zapomněla vzít. Nalila si ho, ale zapomněla ho donést,“ vysvětluje důvod chyby vedoucí restaurace.
Na otázku, o jak velký prohřešek se jedná, inspektorka odpověděla, že jelikož pouze zapomněli, tak to není až takový prohřešek. „Necháme to ale raději na rozhodnutí pana ředitele nebo správního oddělení,“ dodala.
Další kontrola v jiné restauraci začíná opět objednáním alkoholických nápojů. Účtenka byla tentokrát v pořádku, míra nápojů ale ne - jednou o pět mililitrů a podruhé o 3,5 mililitru.
„Máme tu 30 stolů. Nápoje se musí rychle vyrobit a nalít. Umíte si asi představit, co je to za šílenost,“ popisuje provozní.
Česká obchodní inspekce zatím v průběhu festivalu provedla asi 30 kontrol. Téměř u poloviny zjistili pochybení.