Medu bude letos méně, ale bude kvalitnější. Na vině jsou chybějící včely i sucho
Včelaři letos vyprodukují méně medu. Na vině je především kolísavé jarní počasí. Ještě koncem března totiž silně mrzlo a matky ve včelstvech kvůli tomu nekladly vajíčka. Po oteplení se včelstva začala rozvíjet pomaleji než květiny.
V době květu ovocných stromů nebo řepky při cestách pro nektar chyběla celá jedna generace včel. Hmyz totiž může létat pro nektar až tři týdny potom, co se vylíhne z vajíčka. Rostliny letos navíc neměly mnoho nektaru kvůli suchu, doplňuje regionální Deník, který zprávu přinesl.
Více medu a delší život. Včelám může pomoci zelená řasa chlorella, zjistili náhodou čeští vědci
Číst článek
Podle včelařů a zpracovatelů ale letošní med bude kvalitní. Milan Špaček ze společnosti Medokomerc vysvětluje, že pokud je snůška nektaru slabší, bývá med chuťově plnější. Oproti běžným ročníkům totiž obsahuje směsi nektarů z více rostlin.
Za kvalitu medu si ale lidé budou muset připlatit. „Letos český med vyjde se všemi náklady ve výkupu o 15 procent dráž,“ řekl Špaček.
Pražský med bývá kvalitnější
Na venkově včelaři prodávají kilogram medu za 150 až 180 korun. V Praze bývá ještě o něco dražší, mimo jiné proto, že bývá kvalitnější. Velkoměstské včely totiž pro nektar létají do parků a na okrasné květiny. K jejich ošetření zahradníci na rozdíl od zemědělců na venkově nepoužívají pesticidy a herbicidy.
Podle Augustina Uváčika z pražské městské organizace Českého svazu včelařů ale zákazníci dokonce ušetří. Včelaři totiž chtějí peníze získat rychle a med prodávají brzy po jeho vytočení. „Kdyby si jej schovávali na Vánoce, nebo dokonce na předjaří, mohli by za něj dostat 200 korun, v Praze i více,“ vysvětlil.